Du är här

2017-12-07

Sidledes öppning på börsen

Stockholmsbörsen ser ut att inleda torsdagen i en oregelbunden tendens med en lätt dragning upp. Morgonens nyhetsflöde har varit intensivt med nya finansiella mål för Intrum, ny vd för Skanska och en storaffär för Stillfront som ett axplock.

Gårdagens aktiehandel i New York bjöd på blygsamma indexförändringar och i den efterföljande handeln i Asien var bilden blandad med nedgångar i Fastlandskina samtidigt som Tokyobörsen var rejält upp.

Oljan och metallerna visar på små rörelser nu på morgonen.

Vid 8.25-tiden noterades terminerna för de större Europabörserna ungefär 0,1 procent upp. IG:s förhandel indikerar att Stockholmsbörsen ska öppna oförändrat.

I nyhetsflödet:

* Intrum lanserar nya finansiella mål inför den kapitalmarknadsdag bolaget ska anordna på torsdagen. Intrum siktar bland annat på att öka nettovinsten per aktie med minst 75 procent till år 2020 i förhållande till 2016. Det motsvarar en genomsnittlig årlig tillväxt om cirka 15 procent och en vinst per aktie om cirka 35 kronor för år 2020.

* Skanska har utsett Anders Danielsson till ny vd. Han efterträder därmed Johan Karlström som tidigare meddelat att han avgår. Anders Danielsson, som för närvarande är chef för Skanskas byggenheter i USA och Skanska infrastrukturutveckling, tillträder 1 januari 2018.

* Spelutvecklaren Stillfront förvärvar Goodgame Studios för 270 miljoner euro i en affär där en stor del betalas med egna aktier.

* Sobi blödarsjukakonkurrent, Hemlibra (ACE910 eller emicizumab) mot hemofili A visar positiva fas 3-resultat i sin så kallade Haven 4-studie.

Rapporter:

* Ventilationsföretaget Systemair redovisar ett rörelseresultat om 144 miljoner kronor för det andra kvartalet 2017. Väntat var enligt SME Direkts prognossammanställning 159 miljoner. Nettoomsättningen blev 1.864 miljoner (SME 1.899).

Rekommendationer:

* DNB sänker rekommendationen för Volvo till säja, från tidigare behåll. Den norska banken tror visserligen att Volvos resultatmässiga medvind kommer att hålla i sig i det kortsiktiga perspektivet men oroar sig i analysen för de långsiktiga effekterna på affärsmodellen i och med teknologiskiftet mot alternativa drivmedel. DNB sänker även riktkursen, från 175 till 147 kronor. Volvo stängde på 158 kronor på onsdagen.

* Credit Suisse sänker riktkursen för H&M till 230 kronor från 240 kronor. Rekommendationen outperform upprepas. Stängning i går: 197:60 kronor.

* Affärsvärlden ger köprekommendationer för Camurus, Academedia och Amasten, men har satt sälj på Garo.

På torsdagens börsagenda märks:

* Getinge handlas för första gången utan rätt till utdelningen av Arjo. En titt på ett antal bankkommentarer inför avskiljningen visade att de flesta analytikerna menar att den avknoppade delen är värt cirka 30 kronor per Getinge-aktie.

* SAS trafiksiffror för november släpps klockan 11.

* Två nya bolag att hålla ögonen på: Devport tar stegt in på First North och Time People Group har sin första dag för handel på NGM Nordic MTF.

I dagens makroflöde:

- SCB: småhusbarometern och hushållskonsumtion oktober kl 9.30

- EMU: BNP (def) 3 kv kl 11.00

- USA: Challenger varseldata november kl 13.30

- USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30

- USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckodata kl 15.45

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.