Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-09-29

Sidledes på USA-börser

Den amerikanska börsuppgången från onsdagen, som fick stöd från de planerade republikanska skattereformerna som då presenterades, blev kortlivad. I stället rörde sig ledande index på torsdagen i huvudsak sidledes.

Räntorna sjönk något under dagen efter onsdagens skattereformsstyrda uppgång. Definitiva siffror för USA:s bruttonationalprodukt, BNP, i årets andra kvartal visade en tillväxt på 3,1 procent vilket var lite över förväntan. Vidare var handelsunderskottet lägre än väntat i augusti, medan antalet nyanmälda arbetslösa ökade lite mer under förra veckan än vad som tippats på förhand.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 0,2 procent till 22.381. S&P 500 steg 0,1 procent till 2.510, medan Nasdaqs kompositindex var oförändrat vid 6.453.

Inom S&P 500 var råvaror och fastigheter de bästa branscherna för dagen med uppgångar på 0,6-0,7 procent. Svagast gick industribolag och sällanköpsvaror, även om nedgångarna på branschindexnivå överlag var av det försumbara slaget.

Aktierna Abb Vie och Abbott Labs avancerade dock båda rejält: den förstnämnda med 5 procent och den senare med 2,9 procent.

Smartphonetillverkaren Blackberry lade fram sin kvartalsrapport och siffrorna var bättre än väntat. Det sedan lång tid krisdrabbade bolagets aktie fick en kraftig skjuts uppåt i New York-handeln och stängde hela 13,4 procent högre.

Vidare gjorde streamingtjänstbolaget Roku debut på Nasdaqbörsen under dagen. Aktien trendade uppåt och klättrade brant under hela sin premiärdag, vilket innebar att kursuppgången blev nära 68 procent. Från en teckningskurs på 14 dollar stängde Roku på torsdagen på 23:50 dollar.

Kinesiska e-handelsgiganten Alibaba är på jakt efter ett nytt datacenter i Europa, utöver det första, som öppnades i Frankfurt i november. Alibabas nya val kan bli - Sverige.

En anledning till att Alibaba är i så stort behov av nya datacenter är att bolaget säljer så kallade molntjänster till företag, en verksamhet som växer i mycket snabb takt. På torsdagen var Alibaba ned 0,4 procent till 170:24 dollar, men räknat från årsskiftet är uppgången för aktien desto mer imponerande: plus 94 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.