Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-06-03

Silverbolag klarar nålsögat

Detta är en betald analys på uppdrag av Sotkamo Silver utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.

Silverprisets snabba återhämning sedan årsskiftet har gett förutsättningarna för Sotkamo Silver att sätta silvergruvan i drift. Bolaget genomför nu en garanterad nyemission för att delfinansiera driftsättningen.

Den främsta tillgången för Sotkamo Silver är en silverfyndighet i östra Finland. Det låga silverpriset har hållit tillbaka bolaget från att driftsätta gruvan. Under tiden har bolaget investerat till projektutveckling för att kunna svara på de krav som den nya lägre prisnivån ställer på projektet. Men efter att en möjlig botten har passerats och priset gått upp till 17 USD så har bolaget nu en möjlighet att genomföra en ambitiös nyemission. Den är garanterad till 70 procent, givet att bolaget erhåller teckningsförbindelser från de tre största ägarna om 20 procent. Sett till det höga värdet i projektet anser vi att nyemissionen är värd att teckna. Vi utgår i analysen från relativt försiktiga 15 USD och konstaterar att ett högre silverpris snabbt ger hävstång i aktien.

Flera tydliga framsteg har skett i projektet sedan gruvlicensen togs över år 2007. Bolaget har genomfört studier på fyndighetens potential, införskaffat miljötillstånd och byggtillstånd samt säkrat lånelöften och teckningsförbindelser för finansieringen. ABB ger en projektfinansiering på fem miljoner euro och statliga finska innovationsfinansierings-organisationen TEKES har gett ett lånelöfte om 9,4 miljoner euro.

Man ska även minnas att marknadspriset på metaller sätts i USD medan Sotkamo Silvers utgifter huvudsakligen är i euro - bolaget gynnas av en svag euro mot en stark dollar.

Vår värdering utgår ifrån bolagets senaste feasibilitystudie, som vi justerar för poster som ligger utanför projektets uppskattade nuvärde. Vi beräknar ett motiverat pris per aktie till 4,05 kronor vid ett antaget silverpris om 15 USD/uns - tydligt högre än kursen per aktie i emissionen. Vi tycker att nyemissionen är rätt väg att gå för bolaget och att den är värd att teckna. Givet den potentiella lönsamheten i kalkylen ser vi potential på uppsidan och givet att bolaget följer plan finns det skäl att justera riktkursen uppåt. 

 

Källa: Jarl Securities

Författare Jarl Securities

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.