Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-01

Silverpriset stiger kraftigt

wysiwyg_image

Blankarbränningen i silvermarknaden, där Reddit-användare nu eldat på en sällan skådad uppgång i priset, är att döma av myndigheten Commodity Futures Trading Comissions rapporter knappast goda nyheter för banker och centralbanker.

Storbanker och centralbanker har korta positioner mot silvermarknaden värda omkring 35 miljarder dollar netto, enligt Commodity Futures Trading Comissions senaste så kallade Commitments of Traders (COT)-rapport från i tisdags. Det är den i särklass högsta nettopositionen sedan 10 år tillbaka.

Faktumet att stora korta positioner finns i marknaden kan rendera i så kallad "short squeeze" – att de som blankat tillgången i tron att kunna köpa tillbaka billigare i stället tvingas köpa tillbaka till högre kurser och således eldar på prisstegringen. 

Den Reddit-initierade blankarbränning som pågår i silvermarknaden är en av de största som skådats sedan den berömda händelsen under 1980 som blivit kallad "silvertorsdagen", när bröderna Hunt försökte ta en corner och därmed orsakade häftig volatilitet i silverpriset.

Reddit-fenomenets köpiver i silvermarknaden, som följer veckan efter att blankarbränningen i Gamestop varit hetaste rubrikstoff, har lett till att silvret nu handlas till strax under 30 dollar per uns vilket är omkring 20 procent högre än i mitten på förra veckan. 

Fokus kom att riktas mot silver i den uppmärksammade nätforumstråden som legat bakom att flera blankare i Gamestopp-aktien bränt sig sedan det att flera nätmäklare infört restriktioner mot handel i flera aktier som pumpats av Reddit-användarna.

Efterfrågan på fysiskt silver blev omrapporterat under helgen, då flera handlare gav vittnesmål om en helt ojämförligt hög belastning av privatinvesterare som visade intresse för ädelmetallen.

Under helgen gick också Research Affiliates vd Ray Arnot ut med några uppmärksammade paralleller till bröderna Hunts corner mot samma tillgångsslag.

Det var den 27 mars 1980 som finansmännen Nelson Bunker Hunt, William Herbert Hunt och Lamar Hunt lyckades pressa upp silverpriset till nära 50 dollar per uns från nivån 6:08 dollar per uns vid nyåret 1979.

Prisjämförelsen ska dessutom ses i ljuset av inflation. Om 50 dollar inflationsjusteras landar pristoppen orsakad av bröderna Hunt kring 250 dollar per uns.