Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-01-16

Sista dagen att teckna Nibe

Tisdagen den 25 oktober är det sista dagen för Nibes aktieägare att teckna emissionen i Nibe. De aktieägare i Nibe som vill delta i emissionen och ännu inte betalat har bråttom att göra det.

De aktieägare som har sina Nibe-aktier på ett VP-konto har fått inbetalningsblanketter hemsända som kan användas för teckning.  Tillhör du den gruppen ägare, och avser teckna emissionen, gör du klokt i att senast i dag, dvs. måndagen den 24 oktober, betala med hjälp av den inbetalningsblankett som du fått.

Den som inte har sina Nibe-aktier på ett VP-konto kan i stället ha fått ett meddelande från sin bank/fondkommissionär/nätmäklare där särskilda instruktioner getts gällande emissionen i Nibe.

Banker/fondkommissionärer och nätmäklare som förvarar sina kunders aktier på depå kräver normalt att depåsparare svarar i extra god tid. Anmälningstiden för Nibes emission har därför sannolikt redan gått ut för flertalet kunder hos värdepappersinstituten. Inser du att du har missat att anmäla dig i tid för Nibes emission kan det ändå vara en god idé att, innan teckningstiden tar slut den 25 oktober, ringa till ditt depåinstitut och se om det kan möjliggöra för dig att teckna, trots att du är sent ute. Du är säkert inte ensam om att reagera i sista stund.

Nibe har inte mindre än 27 000 aktieägare. Bland dem finns många som är ovana att teckna emissioner.
– Det tar ofta flera år mellan de gånger då man som småsparare erbjuds delta i en emission, konstaterar Åsa Wesshagen, ansvarig för bolagsfrågor på Aktiespararna, och tillägger:
– Många sparare är ovana vid att få frågan om de vill delta i emissioner. Man känner inte till rutinerna. Flera aktieägare i Nibe har säkert blivit rejält förvånade över att ha fått detta erbjudande. För flera sparare kan det dessutom röra sig om mycket pengar just denna gång eftersom Nibe-aktien har gått så bra de senaste åren”.

Under de nuvarande, sista dagarna i emissionen kvarstår inte möjligheten att sälja teckningsrätterna eftersom de inte längre handlas på börsen. Därmed återstår endast en möjlighet för de aktieägare som inte vill att värdet av teckningsrätterna ska förfalla, nämligen att teckna genom att betala in emissionsbeloppet. De Nibe-ägare som inte tecknar kommer att bli utspädda.

– Ett beslut att teckna en emission ska förstås ses som vilket investeringsbeslut som helst”, säger Åsa Wesshagen, och fortsätter:
– Tror man att Nibe är en bra placering ska man teckna, annars inte. Förstås ska man väga in det rabatterade pris man får i Nibe-emissionen när man beslutar om man ska delta i emissionen eller ej. Emissionskursen 48 kronor innebär en kraftig rabatt mot nuvarande börskurs. 

Åsa Wesshagen

Författare Åsa Wesshagen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.