Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-20

"Situationen kan förvärras i Turkiet"

wysiwyg_image

De tyska hushållens besparingar har smält undan sedan början av året på grund av ultra-låga räntor, stigande inflation och en trögare börs.

Det sade Jens Weidmann, ECB-rådsledamot och chef för Bundesbank, till Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Han sade att spararnas missnöje är förståelig och noterade att avkastningen på den genomsnittlige spararens portfölj blev negativ i början på året främst på grund av att aktiemarknaderna inte stigit.

Turkiets valutakris tynger dessutom investerarnas humör ytterligare och "det mycket allvarliga ekonomiska läget" i landet kan förvärras ytterligare, enligt Weidmann.

Riskerna för tyska banker är dock hanterbara eftersom de blivit mycket säkrare. Indirekta effekter av den turkiska krisen, som avtagande förtroende för tillväxtmarknader bland investerare, är "svåra att uppskatta".

Sänker kreditbetyg

Kreditvärderingsinstitutet Moody's följde i helgen efter Standard & Poor's och sänkte sitt kreditbetyg för Turkiet från Bb2 till Bb3, med negativa utsikter.

Det rapporterar Bloomberg News.

Nedgraderingen motiveras med att Moody's bedömer att Turkiets offentliga institutioner försvagas ytterligare och av att förutsägbarheten i landets politik blivit mer oförutsägbar.

De negativa utsikterna förklaras av förväntningar om att mer finansiell stress väntas för landet.

Moody's tog bort sin "investment grade"-rating för Turkiet redan 2016.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.