Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-28

SKANSKA: GRÖN BETONG ETT SÄTT ATT MOTVERKA CEMENTBRIST - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Skanska vill inte i detalj redogöra för hur byggbolaget ska hantera en eventuell kommande cementbrist. En del av lösningen skulle dock kunna vara grön betong där delar av cementen ersätts med andra material.

Det säger vd Anders Danielsson till Nyhetsbyrån Direkt.

I torsdagens rapport konstaterar Skanska att det finns osäkerhet kring framtida tillstånd att bryta kalksten för den största leverantören av cement (Cementa i Slite på Gotland, reds anm) till den svenska byggindustrin.

Ett avbrott i leveranserna skulle få negativa konsekvenser och Skanska följer situationen noga och analyserar risker samt potentiella åtgärder", skriver byggbolaget.

I förra veckan varnade Cementa sina kunder om att cement kan komma att kvoteras från och med någon gång i december.

Hur förbereder ni er rent konkret om det nu införs ett kvoteringssystem om en dryg månad?

"Vi följer självklart situationen och förbereder oss på olika scenarier, det gör vi alltid när det gäller osäkerhet i marknaden som det gjorde med exempelvis brexit och pandemin. Men blir det ett snabbt stopp i produktionen så kommer det påverka byggindustrin", säger Anders Danielsson.

Men hur ser du på risken för att pågående projekt påverkas från december och framåt?

"Vi ser på olika alternativ och om vi kan ersätta det här med andra inslag i stället för cement. Vi har redan i dag bland annat lagt så kallad grön betong i vissa projekt där cementinblandningen reduceras med andra material och det fungerar. Det är ett sätt att motverka en kommande brist", kommenterar vd:n.

Är det en teknik som används och fungerar?

"Absolut. Vi har gjort långtidstester för att säkerställa hållbarheten. Vi har gjort ett antal projekt".

Tidigare i veckan uppgav Peab, med hänvisning till risken för cementbrist, att bolaget framför allt arbetar med egna alternativa bindemedel och att säkra tillgången till cement genom egen import.

Anders Danielsson vill inte kommentera om även Skanska tittar på egen import som ett alternativ.
Författare Direkt-SE