Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-02

SKF redovisade sitt bästa resultatet någonsin

SKF hade bolagsstämma den 28 mars inför ca 250 aktieägare.

VD Alrik Danielsson höll ett engagerat anförande. Han redogjorde framför allt om den snabba digitala utvecklingen som sker i branschen och där SKF ligger i framkant.

Aktiespararnas representant, Britt-Marie Årenberg, gratulerade SKF för ett starkt resultat 2018 - det bästa någonsin. Därefter ställdes den första frågan om hur SKF påverkas om Trump gör verklighet av hotet om väsentligt högre tullar. VD menade att kostnaden kommer att övervältras på kunderna men det största hotet är en avsvalning av marknaden totalt.

Då SKF har mycket starka finanser var nästa fråga var i vilka delar av världen som SKF fortsättningsvis främst kommer att investera. Svaret var att investeringarna sker främst i Europa och inte minst i Sverige. Investeringar sker också i Kina och Amerika för deras respektive marknader..

Den sista frågan Aktiespararnas representant tog upp var jämställdheten i SKF-koncernen där endast 11 % utgörs av kvinnor på högre befattningar. Samtidigt var lönerna totalt i SKF 5,6% lägre för kvinnor än för män på motsvarande befattning. De som hade avslutat sin anställning hade intervjuats om starka och svaga sidor inom koncernen. Starka sidor var målmedvetenhet, etik och hållbarhet medan svaga sidor var ledarskap och att det inte finns möjlighet till karriärutveckling inom en viss nivå.

Frågan som ställdes var varför inte SKF antagit procentuella mål på jämställdhetsområdet då bolaget har procentuella mål på många andra områden såsom t ex minskning av koldioxidutsläpp vid transporter. VD menade att mycket satsades på att få kvinnor till ledande befattningar. Kvinnogrupper hade startats och potentiella kvinnor togs fram vid rekryteringar. Några procentuella mål var han dock inte beredd att sätta med motiveringen att han själv hade svårt att styra detta.

Aktiespararens representant fick applåder då hon gick ner från podiet.

En annan fråga som kom upp var varför aktiekursen står och stampar trots att företaget utvecklas så bra. VD höll med occh hade tagit initiativ till en intervju av Bloombergs men inte så mycket hade hänt.

 

Bolagsbevakningen

Bevakare: Britt-Marie Årenberg

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.