Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-03-31

SKFs årsstämma var präglad av stundens allvar

SKF hade bolagsstämma den 26 mars inför ca 25 aktieägare.

VD Alrik Danielsson höll ett kort och sammanbitet anförande. Han redogjorde för det nuvarande osäkra läget. Förtydligade med att SKF är välrustat och gör allt för att mildra den situationen som Covid-19 orsakat för att minimera alla kostnader som inte är nödvändiga för att bedriva verksamheten. Dessutom har SKF erhållit värdefull erfarenhet i Kina där verksamheten har återstartat.

En hel del innovation och nytänkande har tillkommit inom SKF under denna tid, som kan nämnas är ”online kit”, supporttjänst till sina kunder. 

Aktiespararnas representant Mikael Briland frågade om SKF kan ta marknadsandelar när verksamheterna succesivt kommer igång i respektive länder efter Covid-19? - Enligt SKF:s VD, är möjligheterna goda då SKF anser sig vara solidast i branschen.

För övrigt, ställde Aktiespararnas representant en uppföljningsfråga från föregående årets bolagsstämma, gällande jämställdheten i SKF-koncernen, där endast 11 % utgörs av kvinnor på högre befattningar. Samtidigt var lönerna totalt i SKF 5,6% lägre för kvinnor än för män på motsvarande befattning och hur arbetet har gått för att minska denna skillnad. VD Alrik Danielsson kontrade med att SKF inte har någon skillnad för lika arbete mellan könen och dessutom arbetar de med att få mer kvinnor inom alla områden inom koncernen.  

En aktuell fråga som ställdes av Aktiespararnas representant, gällande hur styrelsen kom fram till att SKF klarar av att ge ”halverad” utdelning, då många andra bolag på Stockholmsbörsen valt att hel avstå från att ge utdelning under rådande situation. Styrelseordförande Hans Stråberg besvarade frågan med att SKF har en stor ”krigskassa” och att en halverad utdelning ansågs ge tillräcklig säkerhetsmarginal.

Aktiespararnas förslag om hybridstämma framfördes också, då alla aktieägare skall kunna delta vid stämman och även möjlighet att rösta via internet. SKF såg med intresse på frågan och kommer se över möjligheten utan att ge något löfte om det går att genomföra till nästa år.

Aktiespararnas representant berömde SKF:s valberedning som beslöt att dra tillbaka den föreslagna höjningen av styrelsearvodet. Då en stor del av personalen permitteras så är detta ett viktigt signalvärde.

Bolagsbevakare Mikael Briland

 

 

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.