Du är här

2017-09-19

Skjuter upp kenyansk oljeproduktionsstart

Credit Suisse skjuter på produktionsstarten angående den första kenyanska oljan, där Africa Oil är en av intressenterna, med två år till andra halvåret 2024.

Det framgår av en analys av Africa Oil, som är delägare i flera kenyanska licenser, där rekommendationen sänks till neutral från tidigare outperform. Dessutom sänks riktkursen till 13 kronor från 18:50, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på tisdagen.

Att investmentbanken senarelägger sin bedömning för produktionsstart grundar sig i de iblandade oljebolagens förmåga att verkligen komma upp till 1 miljard fat olja i så kallade 2C-reserver. Detta för att kunna rättfärdiga en kommersiell utbyggnad, särskilt mot bakgrund av överutbud och låga priser på olja.

"Med detta i bakhuvudet så flyttar vi antagandet om första oljan till andra halvåret 2024 från tidigare andra halvåret 2022, med ett slutgiltigt investeringsbeslut (FID) under 2021", skriver analyshuset.

Att den franska oljejätten Total köpte in sig i de kenyanska oljeprojekten genom köpet av Maersk Oil förra månaden är förvisso positivt för de kenyanska projekten. Detta även om Total på kort och medellång sannolikt kommer att prioritera sina utvecklingsprojekt i Uganda framför Kenya, skriver Credit Suisse.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.