Du är här

2017-09-26

Skönt trendbrott på USA-börser

Ledande USA-index visade på en stabilisering i tisdagshandeln efter tre dagar med nedgångar, där särskilt teknikbolag tog stryk på måndagen.

Marknaden väntar på Fed-tal senare under dagen och även en del statistik. Samtidigt finns en kvardröjande oro för utvecklingen kring Nordkorea efter nya utspel från landets ledare på måndagen. Kinas utrikesminister Wang Yi sade i samband med ett FN-möte i New York att situationen på den koreanska halvön befinner sig i ett "mycket farligt läge".

Dollarn har under eftermiddagen stärkts mot euro och yen.

Omkring klockan 16.50 svensk tid var Dow Jones industriindex upp 0,2 procent till 22.330. S&P 500 steg 0,1 procent till 2.500 medan Nasdaqs kompositindex hämtade sig bäst från gårdagen genom att stiga 0,3 procent till 6.388.

Asienbörserna avslutade tisdagen med dragning nedåt och på Europas aktiemarknader har det varit blandade utfall på sidor av nollstrecket under eftermiddagen.

Råoljan har sjunkit efter att ha stängt på den högsta nivån på mer än två år på måndagen. På tisdagskvällen publiceras veckostatistik från American Petroleum Institute, API, över amerikanska oljelager.

Näthandelsjätten Amazon kan enligt rykten på marknaden vara intresserat av att köpa den franska stormarknadskedjan Carrefour, skriver fransk media. Carrefour lyfte drygt 4 procent på Parisbörsen, medan Amazon noterades en halv procent högre i den amerikanska handeln.

Google och dess moderbolag Alphabet hamnade också i strålkastarljuset på uppgifter om att Google är redo att konstruera och sedan knoppa av en särskild shoppingtjänsteenhet, i syfte att blidka EU och dess konkurrensmyndigheter. Alphabet steg 0,4 procent.

Equifax stoppades inför USA-öppningen i väntan på nyheter och vid 15-tiden meddelades att både ordförande och vd avgår. Tidigare i september kom beskedet om en allvarlig it-läcka i kreditinformationsföretaget, där personlig data kan ha hamnat i orätta händer. Aktien var ned 1,7 procent.

Bland andra enskilda aktier rasade Axovant Sciences med hela 73 procent, efter misslyckade studieresultat i senklinisk fas med preparat mot Alzheimers sjukdom.

Åt andra hållet gick programvaruföretaget Red Hat, känt för att distribuera operativsystemet Linux: aktien steg med 3,8 procent efter ett kvartalsresultat som var bättre än väntat.

Darden Restaurants, moderbolag till ett stort antal restaurangkedjor som Olive Garden, Longhorn Steakhouse, Bahama Breeze med flera, gjorde investerarna besvikna med sin rapport, trots att såväl försäljning som vinst per aktie var i linje med förväntningarna. Försäljningen i jämförbara restauranger var dock en besvikelse i förhållande till förväntningarna och aktien föll tungt: minus 6,2 procent.

På makroagendan fanns hushållens konfidensindikator, som sjönk något till 119,8 i september - mycket nära snittförväntningarna som var 120,0. Dessutom publicerades försäljningen av nya hem i augusti och här blev det en nedgång: omsättningen sjönk 3,4 procent i augusti jämfört med månaden före, till en säsongsjusterad årstakt på 560.000 enheter. Analytikerna hade i förväg räknat med en årstakt på 585.000 enheter.

Fed-chefen Janet Yellen talar om inflation, osäkerhet och penningpolitik vid en konferens klockan 18.45 svensk tid. Även Fed-ledamöterna Loretta Mester, Raphael Bostic och Lael Brainard håller tal på tisdagen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.