Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-15

"Slaget om inflationen ej vunnet"

wysiwyg_image

Inflationen i Sverige har legat över Riksbankens mål på 2 procent sedan i juli och inflationsförväntningarna ligger över målet. Men ännu är slaget inte vunnet.

Det säger riksbankschefen Stefan Ingves i en intervju med Dagens Industri (gjord före beskedet att inflationen åter sjönk under 2 procent i oktober).

"Vi tycker att det är för tidigt att säga det. Tyvärr har det gått sex år sedan inflationen senast var i närheten av 2 procent och det har krävts väldigt mycket arbete för att få upp inflationstakten till 2 procent", säger han.

Stefan Ingves tillägger att det är bra i sig att inflationsförväntningarna nu ligger runt 2 procent, "men det är för tidigt att säga att världen nu ser helt annorlunda ut".

"Skulle inflationsförväntningarna börja vika ned igen får vi börja om från början och det vill vi inte. Vi hoppas att genom att driva den penningpolitik vi gör kunna komma ifrån minusräntan och leda svensk ekonomi mot mer av ett normaltillstånd", säger han.

Riksbankschefen välkomnar den högre inhemska inflationen men vill inte säga att det gör honom mindre stressad över växelkursen.

"Eftersom Sverige är en så öppen ekonomi förblir växelkursen, jag skulle nästan säga för alla tider, ett orosmoment. Om den rör sig kraftigt så kommer det att slå på inflationen", säger Stefan Ingves.

Han upprepar samtidigt att det inte kulle vara någon stor fråga om inflationen en period skulle ligga över målet efter som den under en så lång period legat under målet.

"Om det skulle inträffa, vilket inte ligger i vår prognos, är det lätt att hantera. Men om det omvända inträffar får vi börja om från början. Det är ett besvärligare scenario", säger riksbankschefen.

Han säger vidare att han inte ser något problem med att marknaden först den 19 december får veta om det blir något förlängt program för köp av värdepapper efter årsskiftet. "Ibland är verkligheten sådan. Då får man leva med det".

Stefan Ingves kan inte se att det för närvarande "skakiga läget" på bostadsmarknaden påverkar penningpolitiken i någon större utsträckning dagsläget. Men Riksbanken "håller ett öga" på vad som sker på bostadsmarknaden, och någon gång kan det kanske spela en roll.

"Det vi har framför oss under ett antal år är ett läge där skulderna kommer att vara högre än de någonsin har varit förut. Samtidigt har vi några år framför oss då räntorna stadigt kommer att stiga, om än långsamt. Det är ett samhällsexperiment som vi aldrig har gjort tidigare", säger han.

Han konstaterar också att räntekänsligheten är större än den varit tidigare, vilket innebär att "penningpolitiken slår rakt in i folks plånböcker på ett sätt som inte har skett tidigare".

"Det kan potentiellt naturligtvis spela roll både för enskilda hushåll och penningpolitiken längre fram", säger Stefan Ingves.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.