Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-03-31

Slopad utdelning och 900 permitterade- dramatik vid Electrolux stämma

Utdelningen utgår, 900 permitteras och ledningen har ansökt om att få delta i regeringens förslag på korttidsjobb. Det kunde VD Jonas Samuelsson meddela de 24 aktieägarna på Electrolux årsstämma som deltog på mötet. Totalt var ett 40-tal människor närvarande. 

Aktieägarnas Christopher Ödmann frågade om "vilka åtgärder bolaget beslutat om angående det aktuella läget med Coronaviruset?" VD svarade att "man har stängt ned verksamheter prioriterat och fokuserat på verksamheter som man tror blir vikta när man kommer ur krisen. Personalens säkerhet är prioriterat och där har man vidtagit olika åtgärder." 

Christopher Ödmann frågade också om Coronakrisen aktualiserat möjligheten att genomföra digitala årsstämmor med möjlighet att även rösta på distans? Styrelsens ordförande Staffan Bohman svarade att nej, vi har känt att det fanns aktuella saker att ta hand om.

Aktiespararna frågade också med anledning att viruset spridits i olika faser runt världen "om det märkts i bolagets verksamheter?" Ja, svarade vd Samuelsson. "Vi kan se att det ser olika ut. Kina är redan igång igen och Italien där vi har viktiga verksamheter och betydelseull produktion, där kan man se en liten inbromsning. Vi följer utvecklingen noga men bilden ser mycket komplex ut."

Christopher Ödmann frågade också med anledning av att bolaget idag meddelat att "man permitterat 900 personer om man kommer ansöka om regeringens förslag till korttidsjobb?" Vd svarade att: "Ja, vi ansökte om det i fredags."   

Stämman tog 40 minuter och ingen annan ställde frågor utom Aktiespararna. Vi fick sitta i ett förrum innan vi släptes in i stora salen där vi satt två-tre meter ifrån varandra med några stående mikrofoner med 5 till 10 meters mellanrum.

I sanning en annorlunda årsstämma och till hösten väntar med stor sannolikhet en extrastämma. 

Bevakare och skribent: Christopher Ödmann

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.