Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-07-28

”Sluta straffbeskatta sparsamma”

wysiwyg_image

Under de senaste åtta åren har regeringen aktivt motarbetat ökat sparande. Det är orättvist att den som sparar får högre skatt än den som slösar. Gör första miljonen skattefri och riv upp de senaste årens skattehöjningar på ISK. Det finns nu ett gyllene tillfälle att lägga om politiken så att fler kan bli ekonomiskt friare medborgare. 

Det skriver Aktiespararnas vd Joacim Olsson i en debattartikel i Expressen.

Läs artikeln i sin helhet här

Joacim Olsson konstaterar att det råder tuffa tider för svenska hushåll med såväl ihållande hög inflation som stigande räntor. Hushållen blir fattigare och frågan är om statsminister Magdalena Andersson känner ett ansvar för alla de som inte har lagt undan tillräckligt mycket pengar.

Det borde hon, anser Joacim Olsson, men konstaterar samtidigt att regeringen aktivt har motarbetat ett ökat sparande under de åtta senaste åren. Bland annat har skatten på den vanligaste sparformen - Investeringssparkonton (ISK) - höjts vid två tillfällen.

Många försämringar

”Fler försämringar har förberetts, bland annat ett tak på hur mycket man ska få spara”, skriver Joacim Olsson och pekar på att tidigare utspel om att sparande är för gynnsamt gör att budskapet är uppenbart: Lägger du undan pengar så kommer vi att beskatta dem – hårdare och hårdare och hårdare.

”Men det är i grunden positivt att människor avstår en del av sitt konsumtionsutrymme för att bygga en buffert i privatekonomin. Det innebär att svåra tider kan hanteras och att staten inte behöver agera livräddare när det krisar”, skriver han vidare.

wysiwyg_image

Främja eget sparande, inte tvärtom

Aktiespararnas vd anser alltså att ett eget sparande är något som borde uppmuntras och att det nu finns ett gyllene tillfälle att lägga om politiken så att fler kan bli ekonomiskt friare medborgare.

Joacim Olsson pekar på att det framför allt finns två reformer som skulle kunna bidra till en sådan utveckling. För det första måste de senaste årens skattehöjningar på ISK rivas upp och de återkommande hoten om nya försämringar upphöra. För det andra borde alla få bli miljonärer utan att straffas med högre skatt.

Gör första miljonen skattefri

Joacim Olsson skriver: ”Ytterst handlar det om värderingar. Min utgångspunkt är att sparande är något positivt. Det är inte orättvist att den som sparar 10 procent av lönen har mer pengar än den som spelar på lotto och shoppar på loppis. Det som är orättvist är om den som sparar får högre skatt än den som slösar.”

Utgår vi ifrån börsens historiska avkastning innebär det att den som i 18 år sparar 2 500 kronor i månaden på börsen blir miljonär. Joacim Olsson anser det rimligt att undanta den första miljonen helt från skatt om den sparsamma industriarbetaren eller sjuksköterskan ska få ekonomisk trygghet utan att betala högre skatt än sina mer slösaktiga kollegor.

”Det är dags att se sparandet som vägen mot frihet för enskilda och stabilitet för samhället, snarare än som en kassako för nästa regering att fortsätta mjölka”, avslutar Joacim Olsson sin debattartikel.

Författare Redaktionen