Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-25

SMART ENERGY: REKOMMENDERAR EJ BUDACCEPT FÖR CAPITAL CONQUEST

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bränslebolaget Smart Energys styrelse rekommenderar ej att aktieägarna accepterar budet från Capital Conquest på 0:05 kronor per aktie, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Budet från Capital Conquest understiger 60 procent av aktiens nuvarande substansvärde och därför är styrelsens rekommendation att aktieägarna inte ger sitt bifall, enligt pressmeddelandet.

"I Smart Energy ska styrelsen i samband med det offentliga budet från Capital Conquest inhämta en så kallad fairness opinion från en oberoende aktör för att avge ett utlåtande om värdering av bolagets aktier. Styrelsen har dock inte valt att inhämta något fairness opinion då budet understiger 60 procent av aktiens nuvarande substansvärde och därför så rekommenderar inte styrelsen att aktieägarna ska acceptera budet", skriver Smart Energy.

Styrelsen uppger att uttalandet dröjt på grund av hög arbetsbelastning som bokslut, det pågående avnoteringsärendet för aktien "samt hanteringen av inkomna frågor från minoritetsägare tagit den senaste tiden". Det var disciplinnämnden som beslutade att avnotera aktien från handelsplattformen Nordic SME.

Disciplinnämnden beskriver i sitt pressmeddelande om avnoteringsbeslutet hur Smart Energy "systematiskt och återkommande" överskridit handelsplatsens regelverk på "ett allvarligt sätt". Bolaget förtjänar därför strängare påföljd än endast vite, enligt nämden.

Glenn Renhult, som är styrelseordförande i Smart Energy, är också vd och största ägare i Capital Conquest. Han har ansetts vara jävig i frågan och inte medverkat i beslut eller uttalande, skriver bolaget.

Capital Conquest tilldelades en sanktionsavgift från Finansinspektionen för att inte ha anmält transaktioner med aktier i Smart Energy i rätt tid. Bolaget har i sin tur hävdat att beslutet är oproportionerligt och kommer överklagats.

Parallellt med turerna kring Capital Conquest har en samling minoritetsägare kampanjat för att få till en extrainsatt bolagsstämma. Bolagsverket avslog denna begäran då Smart Energy kallat till stämma den 29 juni för avhandling av de ärenden som vilar till grund för denna begäran.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.