Du är här

2018-10-15

"Snabb ränteuppgång måste bevakas"

wysiwyg_image

Det största hotet mot den globala ekonomin just nu är en plötslig uppgång i räntorna utlöst av finansiell instabilitet, inflationsöverraskningar eller geopolitik.

Det sade ECB-chefen Mario Draghi i samband med IMF-mötet på Bali i helgen, enligt Bloomberg News.

"Det är rätt uppenbart att den främsta risken som vi bör fokusera på är en kraftig omprissättning i tillgångar, en kraftig och plötslig uppgång i räntorna", sade han.

Han konstaterade att bankerna i dag är mycket starkare än tidigare men att skuggbanksystemet kräver noggrannare övervakning, samtidigt som verktygen för makrotillsyn behöver förbättrats för att säkra den finansiella stabiliteten", sade han.

Riskerna för högre inflation än väntat är något de tittar på, särskilt för USA, medan utsikterna för en plötslig uppgång i euroområdet är små. Den största geopolitiska risken är handelsprotektionism, där oron stigit det senaste halvåret. Uppgörelsen mellan Kanada, USA och Mexiko var positiv men det återstår att se inverkan från spänningarna mellan Kina och USA, sade han.

Vad gäller Italien sade han att det första som bör göras är att dämpa tonläget.

"Jag är säker på att myndigheterna, och förresten alla parter, inte bara Italien, i slutändan kan nå en kompromiss och en överenskommelse", sade han.

Bundesbankchefen och ECB-rådsledmoten Jens Weidmann sade att den senaste tidens turbulens i växelkurserna hos en del tillväxtländer haft landspecifika orsaker, medan den generella uppfattningen är att den globala tillväxten fortsätter.

Penningpolitiken i större regioner fortsätter att vara mycket expansiv och det är tid för att justera policyn givet de positiva utsikterna och förväntad prisutveckling.

Den penningpolitiska normaliseringen som startat i USA har samtidigt bidragit till en svår miljö för tillväxtländerna, sade han.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.