Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-16

SOBI: FSG ELOCTA EGEN REGION 1.040 MLN KR 2 KV (EST 1.243) (NY)

(Lägger till kommentarer om försäljningsutfallet)

STOCKHOLM (Direkt) Specialistläkemedelsbolaget Sobis försäljning av hemofililäkemedlet Elocta i egna regioner uppgick till 1.040 miljoner kronor i det andra kvartalet 2020.

Det framgår av delårsrapporten.

Analytikernas förväntningar låg samtidigt på en Elocta-försäljning om 1.243 miljoner kronor enligt Infronts konsensus för bolagets egna regioner.

Motsvarande siffra för Alprolix låg på 363 miljoner kronor jämfört med ett väntat värde på 434 miljoner kronor.

Försäljningsminskningen förklaras främst av covid-19-relaterade företeelser så som lagerminskning hos grossister efter en ovanligt kraftig lageruppbyggnad i första kvartalet 2020. Lägre produktkonsumtion per patient samt en lägre efterfrågan till följd av färre operationer tyngde också i kvartalet.

Försäljningen av Orfadin, för behandling av en ärftlig form av den sällsynta sjukdomen tyrosinemi, låg på 167 miljoner kronor för det andra kvartalet.

Analytiker hade samtidigt förväntat sig en försäljning på 186 miljoner kronor.

Minskningen av Orfadinförsäljningen förklaras främst av generisk konkurrens, vilket samtidigt lett till lägre priser.

Kvartalets försäljning av Synagis uppgick till 52 miljoner kronor. Här låg förväntningarna vid 114 miljoner kronor. En senare försäljningssäsong 2019, som omfattade andra kvartalet, ska ha gett tuffa jämförelsesiffror i kvartalet.

Immunologiläkemedlet Kineret sålde för 530 miljoner kronor jämfört med förväntningar på 504 miljoner kronor medan Gamifant sålde för 132 miljoner kronor jämfört med det väntade värdet på 178 miljoner kronor.

Tillväxten i Kineret drevs främst av ökad underliggande efterfrågan i alla regioner, men även till följd av covid-19 pandemin.

En lägre genomsnittlig patientvikt och ett lägre pris påverkade den totala försäljningen av Gamifant under kvartalet.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.