Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-22

SOBI: FSG ELOCTA EGNA REGIONER 1.115 MLN KR I 3 KV (EST 1.148)

STOCKHOLM (Direkt) Specialistläkemedelsbolaget Sobis försäljning av hemofililäkemedlet Elocta i egna regioner uppgick till 1.115 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2020.

Det framgår av delårsrapporten.

Analytikernas förväntningar låg samtidigt på en Elocta-försäljning om 1.148 miljoner kronor enligt Infronts konsensus för bolagets egna regioner. Utfallet för Elocta låg därmed knappt tre procent under förväntningarna.

Patienttillväxten fortsatte, men försäljningen påverkades fortsatt av den rådande covid-19 pandemin. Det resulterade i lägre total konsumtion per patient.

Motsvarande försäljning av Alprolix låg på 435 miljoner kronor jämfört med ett väntat värde på 369 miljoner kronor. Det var knappt 18 procent över förväntningarna.

Alprolix försäljningstillväxt drevs av en underliggande patienttillväxt som dock påverkades negativt av minskad konsumtion per patient på grund av den rådande pandemin.

Försäljningen av Orfadin, för behandling av en ärftlig form av den sällsynta sjukdomen tyrosinemi, låg på 155 miljoner kronor för det tredje kvartalet.

Analytiker hade samtidigt förväntat sig en försäljning på 166 miljoner kronor. Utfallet var därmed nästan sju procent under förväntan och försäljningsnedgången förklaras främst av generisk konkurrens till Orfadin med en efterföljande priserosion.

Kvartalets försäljning av Synagis uppgick till 46 miljoner kronor. Här låg förväntningarna vid 97,5 miljoner kronor. Utfallet nådde därmed inte ens upp till halva värdet på förväntningarna. Försäljningsnedgången på 63 procent i kvartalet förklaras av återförsäljarnas köpmönster för lageruppbyggnad inför säsongen.

Kineret sålde för 463 miljoner kronor jämfört med förväntningar på 461 miljoner kronor medan Gamifant sålde för 110 miljoner kronor jämfört med det väntade värdet på 146 miljoner kronor.

Utfallet för Kineret var i linje med förväntningarna och efterfrågan drevs huvudsakligen av underliggande efterfrågan i alla regioner. För Gamifant var utfallet ungefär 25 procent under förväntningarna. Antalet patienter fortsatte att öka, men försäljningen motverkades av något lägre pris samt lägre konsumtion per patient och kortare behandlingstid.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.