Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-22

SOBI: PÅ BANAN IGEN EFTER NÅGRA BLEKA KVARTAL, ENLIGT PARETO

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Förväntningarna på Sobis lönsamhet hade tryckts ned alltför långt inför onsdagens rapport för det andra kvartalet. Därför bör avvikelserna mellan konsensus och utfallet tas med en nypa salt – men bolaget ser trots allt ut att ha passerat en lägstapunkt, skriver Pareto i samband med att rekommendationen för aktien höjts till köp från behåll, vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat.

Sobi har återvänt till tillväxt efter några bleka kvartal och Pareto ser framsteg för samtliga av bolagets produkter, inklusive den viktiga hemofiliverksamheten.

För både Elocta och Alprolix var försäljningen bättre än förväntat i kvartalet och även patienttillväxten var god. Det finns enligt Pareto en negativ prisfaktor under 2021, men hemofiliverksamheten bedöms ha genomgått en vändning under andra kvartalet.

Rörelsemarginalen i kvartalet var lägre än beräknat, främst på grund av en ogynnsam produktmix, men tack vare högre försäljning än väntat ökade bruttomarginalen med 8 procent jämfört med Paretos estimat och trots högre rörelsekostnader kunde ebita-marginalen hållas uppe.

Pareto har tidigare framhållit Sobis attraktivitet då såväl värderingar av summan av delarna som värderingar av diskonterade kassaflöden givit betydligt högre nivåer än dagens kurser. Detta ger enligt Pareto stöd åt den nya riktkursen som har satts till 195 kronor (150).

Sobi steg efter rapporten på onsdagen med 5 procent och har vid 9.30-tiden på torsdagen fortsatt upp med ytterligare drygt 1 procent till 170:50 kronor.
Författare Direkt-SE