Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-20

Söderberg: ”Det skulle hämma Swedish Match”

wysiwyg_image

Snusjätten backade sju procent i den inledande handeln efter ”illegala påståenden” enligt politiska företrädare i Kalifornien, det rör den tobaksfria storsäljaren Zyn.

Politikerna anmälde bolaget till den amerikanska myndigheten, där de uppmanar att dra tillbaka Swedish Matchs tillåtelse att marknadsföra produkten i de Förenta staterna, enligt Bloomberg News.

En talesperson för Swedish Match i USA uppger att de aldrig har lämnat några formella påståenden om Zyn i sin lobbying eller officiella uttalanden. Hon fortsätter och menar att Kalifornien står i begrepp att förbjuda smaksatta tobaksprodukter utan någon vetenskaplig grund, eller belägg för att de skulle locka ungdomar.

Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararna kommenterar händelseförloppet.

Hur mycket kan det skada Swedish Match om de inte får sälja Zyn i USA?

– Zyn är en viktig variabel för att bolaget ska kunna växa bra kommande år samtidigt som USA är en viktig marknad. Så det är klart att om tillväxtförväntningarna måste justeras ner, ja då blir aktiecaset mindre attraktivt.

Ska man dra i nödbromsen efter utspelen från dessa politiska företrädare i Kalifornien?

– Svårt att svara på hur det hela kommer att sluta. Än så länge är det "bara" ett politiskt utspel och vi vet inget konkret om vad konsekvenserna kan komma att bli. Så vi ska inte dra för stora växlar på det inträffade i dagsläget. Men såklart, skulle Swedish Match förlora sitt tillstånd att marknadsföra Zyn i USA vore det ett hårt slag för bolaget.

Från en positiv utveckling de senaste åren, kan Swedish Match fortsätta att klättra?

– Swedish Match-aktien har varit populär hos sparare för dess stabilitet och defensiva karaktär samtidigt som Zyn har setts som en intressant framtida tillväxtdrivare. Om den synen förändras kommer det att hämma aktien.

Aktien har i skrivande stund återhämtat sig något efter morgonens tapp och är knappt fyra procent ner idag och handlas till 676 kronor.

Författare Jakob Palmgren

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.