Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-12-29

Softbank köper in sig i Uber

wysiwyg_image

Efter flera månaders invecklade förhandlingar står det nu klart att ett konsortium med det japanska konglomeratet Softbank i spetsen kommer köpa drygt 17 procent av aktierna i det pressade nättaxibolaget Uber.

Det rapporterar flera internationella medier, däribland Financial Times.

Priset på aktierna i transaktionen, som av många betecknas som mycket komplex, ligger på 9 miljarder dollar där Softbank står för den klart största delen.

Affären omfattar både befintliga och nya aktier och ger investerarna viss rabatt i förhållande till tidigare finansieringsrundor i privatägda Uber.

Vissa läger av befintliga aktieägarare har varit motståndare till affären, men på torsdagen röstade tillräcklig många ägare ja till affären - något som av Financial Times betecknas som en stor seger för Ubers nya vd Dara Khosrowshahi som har många utmaningar att ta itu med. I november framkom att Uber gjorde en nettorförlust om nästan 1,5 miljarder dollar i det tredje kvartalet.

Softbank, som sedan tidigare är aktieägare i ett par av Ubers kokurrenter, kommer få två platser i Ubers styrelse som därmed utökas till 17 ledamöter.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.