Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-07

Softbank vill börsnotera mobildel

wysiwyg_image

Japanska konglomeratet Softbank överväger att låta börsnotera sin japanska mobilverksamhet till en värdering på motsvarande cirka 800 miljarder kronor.

Det skriver Bloomberg News med hänvisning till anonyma källor.

Softbank för enligt Bloomberg samtal med rådgivare om att sälja ungefär en tredjedel av mobilverksamheten, vilket i så fall skulle kunna inbringa omkring 270 miljarder kronor. Den slutgiltiga värderingen väntas dock avgöras av de reaktioner som kommer från potentiella investerare.

Den värdering Softbank eftersträvar skulle innebära ett högre p/e-tal än vad som gäller för verksamhetens närmaste noterade konkurrenter NTT Docomo och KDDI. Motiveringen till denna premie är enligt källorna Softbanks stora kassa, i kombination med existerande teknikpartnerskap samt fördelar som kan finnas i kopplingen till moderbolaget Softbank.

Om var tredje aktie säljs till det önskade priset skulle det göra noteringen till den största i världen och peta ned kinesiska Alibabas notering 2014, där aktier för motsvarande cirka 220 miljarder kronor såldes, till en andraplats. Enligt Bloombergs uppgifter kan börsnoteringen komma att ske under det fjärde kvartalet i år.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.