Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-05-07

Solen lyser åter på Misen

Från gigantisk producent av gas i Ukraina till ruinens brant och tillbaka till välfylld kassa.
Så kan man sammanfatta Misen Energys berg-och-dalbaneresa sedan 2016.

Vid årsstämman i slutet av April var det en ovanligt glad VD Göran Wolff som kunde berätta att man efter flera års tvist vid Stockholms Handelskammare inte bara fått flera skiljedomar i bolagets favör utan även att det trillat in bortåt en halv miljard på företagets konto.

Det gjorde det möjligt att betala alla skulder man dragit på sig under processen och dessutom föreslå en utdelning om 0.04€ till de luttrade aktieägarna.

Trots denna stora framgång så kvarstår ett flertal rättsliga processer i Ukraina. Bakgrunden är det samarbete man haft med ett statligt bolag i Ukraina, Joint Activity, men där man utestängdes från gasproduktionen 2016.

Tillsammans ägde man 12 stora gasanläggningar varav ryssarna tagit en. Man har nu fått betalt för sin del i anläggningarna och producerad gas. Skiljedomen innebar att Joint Activity upphörde 2018 men arbete pågår fortfarande med avveckling och avregistrering.

När man nu lagt skiljedomen bakom sig vill man starta en ny process vid ICSID, en organisation inom Världsbanken som hanterar investeringstvister, med hänvisning till att bolag utsatts för särskiljande beskattning på 70%. Beloppen anges till ”hundratals miljoner USD”. Stämman röstade för att driva processen.

Frågor som kvarstår är, förutom utgången av alla processer, hur svenska skatteverket ser på bolagets skattesituation och om man ska hitta på någon ny verksamhet.

Bolagsbevakare Per Lundin

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.