Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-25

SolTech Energy AB Årsstämma 2020-06-24

SolTech Energys Årstämma tillhörde en av de piggare under denna vår.

Med en fördubbling av aktievärdet under 2019 och endast en mindre tillbakagång av försäljningen under denna Coronavår så ser vd Stefan Ölander positivt på framtiden! Bolaget har gjort en rad förvärv under det gångna året i Sverige av företag som på olika sätt arbetar med sol och energi. Detta för att stärka upp en efterlängtad hemmamarknad som hittills varit lite svag. Men med nya satsningar från regeringen på omställning och på utbyggnaden av solenergi i Sverige hoppas man att hemmamarknaden kan komma att bli allt starkare.

Det kom många frågor från de aktiesparare som tagit sig genom Stockholms värme till kongresslokalen på Birger Jarls hotell denna eftermiddag! Och det märktes att många närvarande var nya nyfikna aktieägare som ville få svar på sina frågor om bolaget. Bolagsledningen kunde också meddela att antalet aktieägare i bolaget mer än fördubblats under året och är nu det bolag som med sina 33 000 aktieägare har flest aktieägare på First North idag.

Styrelseordföranden Fredrik Tellander berättade också att utvecklingen går mycket fort runtom i världen och att Kina som för 10 år sedan endast var tvåa i världen på solenergi nu är i en helt egen klass och Kina har nu en  utbyggnadstakt som gör att man bygger 35 till 50% av alla nya solanläggningar i världen. Och Kina kommer för lång tid framöver att vara världens största solenergiland. USA är tvåa och Tyskland och japan som båda håller på att ersätta sin kärnkraft med solenergi ligger på tredje plats. I övriga delar av världen där solenergiutbyggnaden går fort ligger Storbritannien och mellanöstern där flera oljestater börjar planera för tiden efter oljan och för att få upp sin goodwill inför omvärlden när det gäller klimatsatsningar. Även i Indien och i Afrika händer det mycket nu men i Indien gör landets struktur med starka lokalsamhällen att utbyggnaden beslutas på lokal nivå så det är svårt att se volymerna.  

Styrelsen vill få stämmans mandat att få fortsätta förvärva bolag och att därför få göra nya aktieemissioner. Efter en lång debatt där Aktiesparnas Christopher Ödmann hävdar de små aktieägarnas möjligheter att inte riskera bli utspädda, så lovar styrelsen och vd att man ska fortsätta vara måttliga i samband med nya emissioner och att man är fullt medveten om aktieägarnas och speciellt de små aktieägarnas intressen i att kunna vara med på resan framöver. "Det är de många små aktieägarna som bolaget hittills har att tacka för att man kommit så långt som man gjort", säger bolagets vd Stefan Ölander. Den nya styrelseordföranden Anna Kinnberg Batra hoppades att SolTech Energy aktien så småningom kan bli en riktig folkrörelseaktie.

 

Stämman var livlig och tog 1 timma och 45 minuter eftersom frågorna var många och intresset stort. Det var 15 närvarande aktieägare.

Christopher Ödmann       

 

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.