Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-08-31

"Sommargrödor lider av regnbrist"

wysiwyg_image

Jordbruksbolaget Agromino, som tidigare hette Trigon Agri, redovisar ett ebitda-resultat på 9,4 miljoner euro för det första halvåret 2017.

Trots stark rapsoljeskörd minskade den beräknade skördeavkastningen till följd av att torka minskade värdet på biologiskt tillgångar, skriver bolaget i sin delårsrapport.

Vidare ökade de direkta utgifterna då bolaget har använt dyrare importerade gödningsmedel samt på grund av högre priser för markhyra.

Bolaget har även skrivit ned tveksamma förbetalningar för gödsel på 1,4 miljoner euro under perioden.

Överlag vände verksamheten dock, från en nettoförlust på 14,9 miljoner euro under första halvåret 2016 till en vinst om 9,5 miljoner euro under första halvåret 2017.

Bolaget har sålt en icke-kärnverksamhet för 1,1 miljoner euro vilket gav en reavinst på 0,7 miljoner euro som ingår i resultatet.

"Varje skördeår är annorlunda och 2017 har inte varit något undantag. Vårt slutresultat kommer nästan säkert att påverkas av ett sexårslägsta vad gäller regn i alla våra ukrainska tillgångar, samt dollarförsvagningen", säger vd Simon Boughton.

Bolaget har fått en rekordskörd för bland annat rapsolja. Sommargrödorna för majs, solros och sojabönor har dock börjat visa tecken på stress på grund av brist på nederbörd, säger vd.

Simon Boughton summerar med att medan vintergrödorna har gett bättre skörd än väntat, ska sommargrödorna fortfarande skördas, vilket tillsammans gör att bolaget räknar ett "genomsnittsår" 2017.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.