Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-16

Spararna tjänar på ökad transparens

wysiwyg_image

Avanzas försvar för höga provisioner på sparande i fonder får mothugg av Aktiespararnas ordförande Per Westerberg och vd Joacim Olsson.

Den 12 februari försvarade Avanzas ordförande Sven Hagströmer och VD Richard Josefsson branschens höga provisioner för fondsparande i en debattartikel i DI (läs debattartikeln här). Detta med anledning av att Finansinspektionen vill ha förbud och Aktiespararna i först hand efterlyst ökad transparens.

Avanza har gjort smärre förändringar på sin sajt men Aktiespararnas kritik kvarstår. Nedan återfinns vårt svar på debattartikeln. För den som vill läsa mer finns vår kritik även utvecklad i artikeln ”Ett litet ”i” som kan dölja 10 000 kronor i förmedlingsavgift” (läs artikeln i sin helhet här)

Spararna tjänar på transparent prissättning

Det är bra att Sven Hagströmer och Rikard Josefson ger sitt perspektiv på hur distribution av fonder prissätts på marknaden. Vi delar i mångt och mycket uppfattningen att det finns andra aktörer som har mer att göra för att öka transparensen och minska den inbyggda intressekonflikt som finns med så kallade kickbacks.

Men det innebär inte att Avanza har nått den optimala modellen för transparens, vilket mycket av debatten har kommit att fokusera på.

En grundläggande förutsättning för att sparare ska kunna göra rationella val är att kostnader och kvalitet i produkter och tjänster är jämförbara. I detta avseende är branschens traditionella och rådande prissättningsmodell ett problem, i vart fall så länge transparensen inte ökar.

Den som köper en aktiefond får vid köptillfället information om vilken avgift som utgår för att placera pengarna i en fond. Vad som inte framgår är att man som sparare i själva verket betalar för två tjänster – förvaltningen av fonden (som sker inom fondbolaget) och distribution av pengar till fonden (som är den tjänst som nätmäklare och banker erbjuder).

Detta vill Sven Hagströmer och Rikard Josefson ogärna belysa. Istället gör de en liknelse med att gå till affären och handla en falukorv, där de helt korrekt menar att affärens intäkt till del går vidare till bonden och förädlaren av köttet.

wysiwyg_image

Per Westerberg, ordförande Aktiespararna

Men anta istället att man handlar fler varor i affären, exempelvis en falukorv och en oxfilé, och att man inte får se respektive varas pris utan endast den totala summan. Hur ska man då veta vad korven respektive filén kostade? Vi menar att prissättning av fondbolagets förvaltning och nätmäklarnas distribution av pengarna tydligt ska åtskiljas för att kunna bedöma värdet av dessa olika tjänster.

Avanza och andra mäklare säljer i första hand en distributionstjänst som i detta fall kan jämföras med falukorven, medan fondbolaget säljer en förvaltartjänst som kan jämföras med oxfilén. Att såväl distributören och förvaltaren har underliggande kostnader som kan jämföras med köttföräldraren och bonden är inget som vare sig debatteras eller skapar upprördhet.

wysiwyg_image

Joacim Olsson, vd Aktiespararna

Genom att baka ihop två tjänster i ett pris försvåras möjligheten för sparare att se hur mycket de kan vinna på att byta till en billigare distributör. Och vet spararen inte vad distributionen kostar så vet denne inte heller hur mycket som kan tjänas på aktörer som skickar kickbacken vidare till spararen och istället tillämpar en annan prissättningsmodell.

Därav är det vår uppfattning att hela branschen – även Avanza – måste verka för ökad transparens. Bristen på transparens motverkar konkurrens på lika villkor och därmed också en utveckling mot lägre priser för distribution av fonder.

Även fondbolagen har en hemläxa att göra för ökad transparens och för att fondspararen ska kunna utvärdera värdet av tjänsten, exempelvis genom att tydligare redovisa active share, tracking error samt bidra till ökad förståelse för riskjusterad avkastning.

Ytterst finns det bara en förlorare av brist på transparens – spararen vars avkastning eroderas av avgifter som annars skulle kunna ha varit lägre. Det är därför vi inte utesluter olika former av reglering eller förbud, även om sådana åtgärder givetvis är sämre än om branschens aktörer på eget initiativ vidtar åtgärder.

 

Per Westerberg, ordförande Aktiespararna        

Joacim Olsson, vd Aktiespararna

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.