Du är här

2017-08-29

Sparekonomens uppmaning efter handelskaoset

wysiwyg_image

Efter dubbla handelsstopp i Hufvudstaden och Catella bör Stockholmsbörsen agera med hårdhandskarna.
– Det här har gått för långt och nu sitter vi i en cirkus, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

Aktier som handelsstoppades dubbelt.

Det är något som inte är acceptabelt.

Nu ställer sparekonomen krav – på att Stockholmsbörsen ska ta tag i problemet.

LÄS ÄVEN: 10 aktier som står pall i oroliga tider

Rörelserna i fastighetsbolaget Hufvudstadens illikvida C-aktie fick Stockholmsbörsen att handelsstoppa aktien – för tredje gången på lika många dagar. C-aktien hann backa 3,2 procent på 21 minuter medan den betydligt mer handlade A-aktien endast backade 0,4 procent under samma period på tisdagsmorgonen. En C-aktie är värd 100 röster medan A-motsvarigheten är värd en – för att sätta saker i perspektiv, enligt Dagens Industri.

Kort senare satte börsen även stopp för handel av finansbolaget Catellas A-aktie. Då hade aktien stigit från 35 till 39 kronor medan den mer likvida B-aktien tappat 2,4 procent och handlades för strax över 20 kronor.

MISSA INTE: Finansfamiljernas framgångsfaktorer

”Har gått alldeles för långt”

Stockholmsbörsen kommer att utreda huruvida någon form av kursmanipulation uppstått i något av fallen. Men Nordnets sparekonom Joakim Bornold har svårt att se det skulle vara något olagligt eller regelvidrigt som ligger bakom respektive utveckling. I stället är det reglerna som är utformade på fel sätt, enligt honom.

– Man har låtit det här gå alldeles för långt och bara blundat och nu sitter vi här i en cirkus, säger han till Dagens Industri.

Kraftiga kursrörelser, som även gått att se i småbolagsaktier som Midsona och Svolder samt betydligt större Latour, är kostsamma för börsens förtroende. Joakim Bornold menar att ett alternativ är att avnotera de illikvida aktierna. Det är dock något som skulle drabba aktieägarna som inte kan göra sig av med sina innehav. En annan idé är att använda sig av en likviditetsgarant. Då kan bank, för att ta ett exempel, gå i god för att aktien får en korrekt prissättning.

– Det är inte svårt att genomföra, strukturen finns. Det är ren lathet att man inte gjort det. Visst blir det en kostnad för det men det är ingen stor sak, säger han.

SE OCKSÅ: Exklusivt: Herre på börsens byggtäppa

Hoppet finns

Joakim Bornold tror att Stockholmsbörsen har goda möjligheter att komma tillrätta med bekymren som uppenbarat sig genom Hufvudstadens C-akties omtalade framfart.

– Jag tror helt enkelt att det har att göra med att man inte har tyckt att det påverkar den stora, riktiga börsen tillräckligt mycket. Det drabbar ett gäng privatpersoner och man har helt enkelt inte tyckt att det varit värt det, säger han till DI.

Både Hufvudstadens C-aktie samt Catellas A-aktie kommer att börja handlas igen i morgon, onsdag, vid 9.00. Stockholmsbörsen kommer dock att följa den fortsatta utvecklingen noga.

– Vårt huvuduppdrag är att tillhandahålla säkra, transparenta och välfungerande marknadsplatser, och när vi misstänker att det förekommer otillbörlig handel har vi ett ansvar att sätta ner foten. Handeln kan komma att stoppas vid fler tillfällen om det bedöms befogat, säger Joakim Strid, chef för marknadsövervakning på Stockholmsbörsen, i en skriftlig kommentar till DI.

MER LÄSNING: Aktierna som gillar dollarraset

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.