Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-09-26

Sparexperternas tre bästa råd

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 9 2018. I papperstidningsvarianten förekom en felaktig mening. Vi beklagar det inträffade.

Tre frågor och lika många svar. Få viktig kunskap av Aktiespararnas sparexperter.

Kom-igång-tips till ny aktiesparare

Jag har nyligen börjat med investeringar och fått introduktionspaketet från Aktiespararna. Men var ska jag börja någonstans? Ska jag köpa aktier eller fonder till att börja med?

/Henrik

Christoffer Ahnemark:

Jag skulle säga att fondsparande är en utmärkt start. Börja med ett månadssparande i billiga globala indexfonder som exempelvis den nyligen lanserade fonden Avanza Global, kombinera sedan denna med den svenska motsvarigheten.

När du känner dig varm i kläderna och har lärt dig grunderna i aktiekunskap, börjar du sakta men säkert med att läsa på om enskilda bolag. Första aktieköpet är alltid en speciell känsla.

Ett annat tips är att besöka en lokalavdelningsträff i din närhet. Jag lärde mig personligen mycket från min lokalavdelning en gång i tiden. Var inte rädd för att ställa dina frågor. Lycka till!

Tålamod och källskatt

Jag har fått betala källskatt på aktie­utdelning i flera utländska aktier i en kapitalförsäkring. Det verkar inte som jag har fått tillbaka källskatten på mitt konto. Har ägaren, ett försäkringsbolag, rätt att behålla denna källskatt? /Björn

Claes Folkmar:

Nej, försäkringsbolaget behåller naturligtvis ingen källskatt. Det fungerar som så att ditt försäkringsbolag, eller bank, ansöker om att få tillbaka den utdelningsskatt som källstaten drar av på utdelningen.

Denna process dröjer ett tag, så det är bara att vänta så kommer du att få tillbaka den källskatt som dragits av. Du kan alltid ringa ditt försäkringsbolag om du vill veta mer exakt i tid när du får återbetalning. Det kan variera från bolag till bolag.

När får jag tillbaka Eniro-pengarna?

Jag tecknade Eniros obligation. Kommer jag få tillbaka pengarna med ränta? /Medlem

Åsa Wesshagen:

Eniro tar höjd för att inte kunna betala tillbaka obligationslånet när det löper ut, det vill säga utgår ifrån att behöva söka ny finansiering när lånet förfaller 31 december 2021.

Om lånet kan ersättas med nya lån beror enligt Eniro på: ”marknadsförhållandena och Eniros finansiella situation”. Utan nya lån vore det osäkert om Eniros tillgångar skulle räcka för att återbetala lånet, enligt Eniro.

Notera vad gäller ränta att lånet är räntefritt de första åren, det vill säga fram till och med 31 december 2020. Därefter löper det med en fast årlig ränta på 20 procent. Emellertid har Eniro rätt att lösa in alla obligationer efter den 31 december 2020. Vid sådan förtidsinlösen skulle ränta endast löpa fram till det datum då Eniro löste lånet. Om exempelvis Eniro löste hela lånet den 31 december 2020 så skulle du inte få någon ränta för ditt lån till Eniro. 

Vänd dig hit med frågor

Goda råd ingår! Som medlem får du vägledning i ditt sparande av Aktiespararnas Sparexperter. Vänd dig till oss med frågor om sparande, premiepension, tjänstepension, skatter, konsumenträtt, aktie­beskattning eller uppköps­erbjudanden, eller frågor som rör kontakter med börsföretag, banker, fondkommissionärer och myndigheter. Direkta placeringsråd ges dock inte.

E-posta dina frågor till sparexperterna@aktiespararna.se

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.