Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-01-11

Sparprofilens knep för ett bättre sparande

wysiwyg_image

Vardag vad säger det? För många är det jobb, jobb och åter jobb.

Därefter handla, laga mat och skjutsa barn, tvätta kläder städa. Ja måstena är många.

Visst låter det jobbigt så man blir matt av att bara tänka.

Så här i mitt första inlägg på det nya året vill jag slå ett slag för att ha bra rutiner.

Rutiner har nämligen sin tjusning. De får oss alla att bli strukturerade och få saker och ting gjorda så enkelt som det bara går.

Efter alla rutiner jobbrelaterade och hemmafixande kommer så att vi också ska sköta vår ekonomi och förhoppningsvis kunna spara i aktier och fonder på ett klokt sätt.

Nu ska jag prata lite om rutiner i aktiehandel.

När man väl gjort det svåraste som är att börja, då gäller det att strukturera det så det verkligen blir så enkelt och smidigt som det bara går.

Mina rutiner är följande:

  • Bestäm dig för var du ska ha din depå. Gillar du att själv sköta affärerna på nätet får du välja mellan nätmäklarna Avanza, Nordnet eller Aktieinvest.
  • Vill du ha hjälp på en vanlig bank då får det bli så och säkert enklast där du har dina andra transaktioner som lönen, pensionen, räkningar m.m.
  • Bestäm hur mycket du ska spara per månad i aktier och fonder. 10 % av lönen brukar det tipsas om och visst det låter seriöst men kanske lite väl tufft i början. Det går bra att börja som smått och öka sen till högre belopp. Se till att detta sparande sköts via autogiro så du inte hoppar av när det känns svårt.
  • Lägg sedan ned massvis med kraft och tid för att få till en bra hållbar portfölj med ca 10 olika aktier från olika branscher och en globalfond.
  • Här nedan ser du ett exempel som jag kallar hållbarhetsportföljen. Kanske kan du ta den rakt av eller välja några företag som du känner för.

Hoppsan då var rutinerna för sparandet i full gång. Svårare var det inte.

Lycka till önskar en som sparat på detta sätt under lång tid och som är nöjd med rutinen.

Vill du sen följa din portföljs utveckling kan du göra det exempelvis en gång i veckan det brukar vara en lagom tidsperiod men jag vet när man fått blodad tand vill man gärna kolla varje kväll.

Lycka till med dina rutiner inte bara i arbetslivet utan även i hemmet och vad det gäller dina aktieaffärer.

Hoppas du som jag tycker att rutiner gör saker och ting lite enklare.

/Karin Sjöblom

Uppdatering av Hållbarhetsportföljen

Författare Redaktionen