Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-01

SSAB: INTE MÄRKBAR PÅVERKAN USA-TULL, MEN SLOPANDET POSITIVT-IR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att Bidenregeringen öppnat upp för tullfri import av stål och aluminium från EU till USA är på lång sikt positiv, men inte på något sätt avgörande.

Det uppger SSAB:s IR-person Per Hillström till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det handlar ju inte om några stora volymer för vi har ju produktion i USA. Men när det kommer till vissa specialprodukter, som tillverkas i Sverige, har vi ju behövt exportera medan tullarna funnits", uppger Per Hillström och tillägger att handeln nu väntas fortlöpa mer friktionsfritt.

I vissa fall har SSAB tacklat tull-problematiken genom att tillsammans med kund ansökt om undantag för diverse produkter och på så sätt "har bolaget gått runt problemet".

Har tullproblematiken lett till att SSAB valt bort vissa leveranser i de fall undantagstillstånd inte beviljats?

"För viss produktion där man inte lyckats komma förbi tullavgiften har det blivit för dyrt – och det har ju lett till att vi jobbat lite mer fokuserat på bland annat Europamarknaden", uppger Per Hillström.

Undantagstillstånd har historiskt oftast beviljats beroende på hur pass unik produkten i fråga är. Om kunden till SSAB haft möjlighet att köpa efterfrågad produkt lokalt har undantagstillstånd inte beviljats, exemplifierar Per Hillstörm.

Att tullarna nu förväntas lyftas från amerikanskt håll innebär inga kortsiktiga förändringar för SSAB:s lönsamhet och ståltillverkaren har inte behövt hålla tillbaka på leveranser då efterfrågan på produkter inom Special Steels varit så pass hög.

"Vi har i princip sålt allt som vi producerat", säger Per Hillström och fortsätter:

"I takt med att tullarna tas bort blir det liksom ingen kran som vrids på nu, utan det handlar mer om en process där vi kommer kunna sälja mer. Men det här är inget som händer över en natt", säger han.

Den absoluta merparten av leveranser i USA kommer från SSAB:s lokalt producerande anläggningar varför någon tull inte behövts tas hänsyn till.

Utöver stålverken i Alabama och Iowa har SSAB Americas tre klipplinjer; i Texas, Minnesota och Toronto.

SSAB Americas stod för 20 procent av koncernens totala omsättning 2020, enligt bokslutsrapporten.

B-aktien i SSAB handlades 1,5 procent högre omkring lunchtid på måndagen.
Författare Direkt-SE