Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-25

SSAB: ORDERBOK 4 KV NÄSTAN FYLLD, LAGERNIVÅER LÅGA – VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den starka efterfrågan på stål förväntas fortsätta in i årets fjärde kvartal, särskilt för höghållfasta stål och kylda stål.

Det uppger SSAB:s vd Martin Lindqvist till Nyhetsbyrån Direkt efter att stålbolaget kommit med niomånadersrapport på måndagsmorgonen.

"När vi tittar på helheten ser vi att den underliggande efterfrågan på de flesta marknader är god. Det vi flaggar för är ju den europeiska marknaden där det föreligger en osäkerhet – och det är ju halvledarbristen som påverkar framför allt fordonsindustrin, både lastbilar och personbilar. Där vet vi inte riktigt hur det kommer att slå", säger Martin Lindqvist och tillägger att en stor del av orderboken för det fjärde kvartalet är fylld.

SSAB ser att lagernivåerna är låga, särskilt i Nordamerika, men även i Europa. När i tiden lagernivåerna kan tänkas återkomma till mer normala nivåer är svårt att svara på.

"Vi ser att lagernivåerna, som ofta mäts av Steel Service Center, är lite på lågkant i Europa. Inte på samma sätt som för Nordamerika men vår bedömning är att det inte heller är höga lagernivåer i Europa. I USA är de lägre än normalt och i Europa är de något lägre än normalt", uppger vd:n.

SSAB:s rapport för det tredje kvartalet slog analytikerförväntningarna på bred front. Rörelseresultatet kom in 30 procent högre än förhandstipsen och under måndagsförmiddagen var aktien upp dryga 3 procent.

Vad gäller den fossilfria stålproduktionen, ett projekt som går under namnet Hybrit och som drivs tillsammans med LKAB och Vattenfall, nämner Martin Lindqvist att det tuffar på och intresset för det fossilfria stålet ökar på flera håll. Både från befintliga som nya kunder.

Tidigare i september riktade flera "tunga" forskare kritik mot det fossilfria stålet där det hävdats att stålet inte alls är särskilt grönt, något Svenska Dagbladet rapporterat om. Tidningen Affärsvärlden talade strax därpå med ekonomiprofessorn Magnus Henrekson, vars budskap var att det är en dålig idé att lägga beslag på hälften av Sveriges nuvarande totala elkonsumtion för ett så riskfyllt projekt som fossilfritt stål inom Hybrit och H2 Green Steel.

"Stål är en 'commodity' där konkurrensen är benhård, SSAB har en försvinnande liten andel av marknaden och det är sällan bra att vara först med ny teknik", uppgav Magnus Henrekson till Affärsvärlden.

När Nyhetsbyrån Direkt ber Martin Lindqvist bemöta kritiken svarar han:

"Det är inte ett högriskprojekt. Vi har bevisat att det går. Vi har tillverkat fossilfritt stål och gjort första leveranser till kunder. Stålindustrin står globalt för 7 procent av alla koldioxidutsläpp och ska vi överhuvudtaget klara av att nå målen i Parisavtalet måste vi visa att det är möjligt, och då måste någon gå före".

Martin Lindqvist har vid flera tillfällen bjudits in som representant för sammankomster för det som kallas "Hard to Abate"-industry, det vill säga, industrier som i princip är omöjliga att ställa om, berättar han.

"Antingen accepterar man att det är så, eller så kan man lösa problemet. Vi har löst problemet. Man kan säga att SSAB:s utsläpp i det stora hela är väldigt små, men om vi kan gå före och visa på en ny produktionsteknik för världens stålindustri som eliminerar koldioxidutsläppen tror jag det är oerhört viktigt", säger SSAB-chefen.
Författare Direkt-SE