Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-09

Stålsätter sig inför nästa lågkonjunktur

wysiwyg_image

Marie Grönborg och Bo Annvik – nyvalda styrelseledamöter i SSAB.

STÄMMORAPPORT: Förvärv ska bidra till ökad lönsamhet för SSAB.

Vd Martin Lindqvist föredrog om året som gått. Viktigt för SSAB är att hålla en låg skuldsättning bra utdelning till skattebetalarna och strategin om att avyttra mindre lönsamma verksamheter. man vill fortsätta söka förvärv som passar i nuvarande strategi om att öka lönsamheten. Han talade vidare om att man ska vara väl förberedda inför nästa lågkonjunktur för den kommer, även om det är svårt att förutspå när. Olycksstatistiken var en besvikelse efter år av minskade olyckor så ökade dessa under 2018. Hybrit projektet, d.v.s. ambitionerna att göra SSAB fossilneutralt genom att ersätta kol och koks med vätgas. Försök är igång i Luleå och man hoppas att hela koncernen ska vara fossilfri till 2045.

Aktiespararnas representant Christopher Ödmann frågade med hänvisning till att olycksfallen på arbetsplatserna åter vänder uppåt kommer ändra säkerhetsstrategin eller omman ser 2018 som ett enstaka olyckligt år? Vd svarade att man ser oerhört allvarligt på arbetsplatsolyckor och har en nolltolerans mot detta inom koncernen. "Ingen ska behöva dö på SSAB:s arbetsplatser!"

Christopher Ödmann frågade också angående ambitionerna att SSAB ska bli helt koldioxidfritt om "var man kommer börja? Det kan finnas många städer som gärna vill ha ett koldioxidfritt stålverk?" Vd svarade att Oxelösund kommer bli först och sedan en del av Brahestad, Luleå och sedan resten av Brahestad! 

Aktiespararnas representant övergick från Hybrit till att fråga om hybridstämmor och hur "ledning och styrelse ser i detta digitala tidevarv, på möjligheten för aktieägare att kunna följa bolagsstämman på distans i realtid och även kunna rösta på distans?" Här svarade styrelsens ordförande Bengt Kjell att "vi naturligtvis följer utvecklingen och att det förmodligen skulle kunna gå att rösta i Sverige via bankkort eller annat system men att inte alla i hela världen har samma system som vi, så vi ser att röstningsförfarandet ännu inte är löst".

508 aktieägare deltog på stämman som tog 1 timma och 15 minuter. Två styrelseledamöter avgick och två nya valdes in. Bo Annvik, VD och koncernchef på Indutrade, tidigare VD för Halldex AB samt tidigare ledningsbefattningar i Volvo Cars, SKF och Outokumpu samt Marie Grönborg EVP i Perstorp Group, Business Area Specialities & Solutions och har tidigare haft befattningar i Perstorp Group Formox AB.

Bevakare: Christopher Ödmann 

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.