Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-21

SSAB: VISSA POS SIGNALER PÅ ATT EFTERFRÅGAN FÖRBÄTTRAS SLUT 3KV

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) SSAB:s utsikter är osäkra, men det finns vissa positiva signaler i flera av bolagets kundsegment som indikerar att efterfrågan kan börja förbättras vid slutet av tredje kvartalet.

Det framgår av delårsrapporten.

"Arbetet med att minimera effekterna av och riskerna med covid-19 har fortsatt. /…/ Våra åtgärder minskade de fasta kostnaderna med 800 miljoner kronor, jämfört med andra kvartalet ifjol. Kostnadsbesparingarna, vilket inkluderar korttidsarbete och permitteringar, fortsätter under tredje kvartalet", skriver SSAB.

Den ena av SSAB:s masugnar i Raahe, som stängdes ned i mitten av april, planeras att vara stängd under större delen av tredje kvartalet.

"På grund av osäkerheten på marknaden har vi tidigarelagt de planerade underhållsstoppen som nu kommer ske under juli och augusti, istället för det fjärde kvartalet", skriver bolaget.

Totalt väntas koncernens underhållskostnader uppgå till 900 miljoner kronor under helåret 2020, vilket kan jämföras med tidigare prognos om 880 miljoner.

Under tredje kvartalet bedöms efterfrågan på stål påverkas negativt av industrins inbromsning som en följd av effekterna av covid-19. I framförallt Europa, men även till viss del i Nordamerika, förväntas den effekten förstärkas av den normala säsongsmässiga avmattningen. Underliggande efterfrågan väntas förbättras något mot slutet av tredje kvartalet.

Den globala efterfrågan för höghållfasta stål bedöms påverkas något mindre negativt relativt standardstål.

Leveranserna för SSAB Americas förväntas ligga kvar på ungefär samma nivå det tredje kvartalet som under det andra kvartalet 2020. För SSAB Europe och SSAB Special Steel bedöms leveranserna minska under det tredje kvartalet, jämfört med det andra.

De realiserade priserna för SSAB Americas förväntas i genomsnitt vara relativt oförändrade jämfört med det andra kvartalet 2020. För SSAB Europe bedöms priserna bli något lägre, då allmänt lägre kontraktspriser delvis motverkas av en positiv produktmix. Även för SSAB Special Steels förväntas priserna bli något lägre i det tredje kvartalet jämfört med det andra kvartalet 2020.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.