Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2015-08-19

Stabila oljepriser inför lagerstatistiken från USA

"Det saknas fortsatt fundamentalt stöd för att tillåta någon mer bestående prisåterhämtning och inte ens den överraskande skarpa nedgången för USA:s råoljelager på 2,3 miljoner fat som rapporterades för förra veckan av API efter stängningen i går kan påverka det." Det skriver Commerzbank på onsdagen. Den officiella oljelagerstatistiken från USA:s energidepartement presenteras i eftermiddag vid 16.30 och analytikerna räknar med att råoljelagren sjönk med 1,1 miljoner fat, att bensinlagren minskade med 1,4 miljoner fat och att lagren av destillerad olja ökade med 1,2 miljoner fat.

 

Raffinaderiernas kapacitetsutnyttjande bedöms ha varit 95,5 procent, jämfört med 96,1 procent föregående vecka, enligt Dow Jones Newswires enkät. Det har kommit fortsatta indikationer om att oljekartellen OPEC inte kommer att dra ned sin produktion inom den närmaste tiden. Angola planerar att leverera 1,83 miljoner fat råolja per dag i oktober, vilket är den högsta nivån sedan november 2011.

 

Det kan jämföras med en förväntad nivå på 1,77 miljoner fat per dag i september, uppger Norne Research. Iraks premiärminister uppgav under gårdagen att landets oljeproduktionsökning var viktig för att kunna möta behoven från den ökande befolkningen. Under måndagen indikerade Irans OPEC-representant att oljekartellens sammanlagda oljeproduktion kan stiga till rekordnivån 33 miljoner fat per dag när de internationella sanktionerna mot landet lyfts. DNB Bank uppgav under förmiddagen att efterfrågan på olja är stark med anledning av det markanta prisfallet men den är långtifrån tillräckligt stark för att ta bort det stora utbudsöverskottet på marknaden.

 

Oljekartellen OPEC uppges fortsätta sin kamp för att skydda sina marknadsandelar. Banken räknar med att oljepriset kommer att öka till 60 dollar per fat under det fjärde kvartalet i år och därefter vidare till 65 respektive 70 dollar i genomsnitt 2016 och 2017. De följande fem åren räknar DNB med att oljepriset handlas i ett intervall mellan 60-80 dollar per fat.

 

"Produktionsnivåerna är rekordhöga i såväl Saudiarabien som Irak. Efter atomavtalet i juni kommer även olja från Iran till marknaden. Investeringarna i ny produktionskapacitet faller kraftigt. Isolerat kommer det att sänka framtida produktion. Samtidigt kommer kostnadsnedskärningar också medföra billigare och mer effektiv utvinning. Överskottet kommer att hålla i sig de kommande åren men balansen kommer gradvis att bli stramare", skrev DNB Bank. Under eftermiddagen vid 14.30 väntas USA-statistik över KPI och i kväll klockan 20.00 presenteras Federal Reserves protokoll från mötet som hölls i slutet av juli.

Författare Christian Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.