Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-12-20

Stabiliserande bomarknad 2018

wysiwyg_image

En stor majoritet av mäklarna tror på stillastående priser på både bostadsrätter och villor under 2018. I Stockholmsområdet är det högst andel som tror på sjunkande priser.

Det visar Fastighetsbyråns Mäklarpanel, enligt ett pressmeddelande.

"Under 2018 tror vi inte på något prisras men sannolikt kan priserna gå ned något ytterligare för att sedan stabiliseras. Givetvis förekommer det skillnader mellan olika orter och i Stockholmsområdet är det störst andel mäklare som tror på prisnedgång", säger Fastighetsbyråns vd Johan Engström i en kommentar.

Han tillägger att ett minskat byggande tillsammans med ökade inlåsningseffekter, vilket det skärpta amorteringskravet leder till, sannolikt bidrar till att hålla priserna uppe.

När det gäller bostadsrätter tror 65,9 procent av mäklarna på stillastående priser under 2018, 20,4 procent tror på sjunkande priser och 13,7 procent på en uppgång. När det gäller villor tror 70,5 procent på stillastående priser, medan 14,1 procent tror på en nedgång och 15,3 procent på en uppgång.

Stor-Stockholm är det segment där flest, drygt en av tre mäklare, tror på en prisnedgång både på bostadsrätter och på villor under 2018.

Mäklarpanelen visar också att mäklarna aldrig tidigare bedömt att köparna har en sådan fördel på bostadsmarknaden som nu.

Vidare räknar de flesta mäklare med att det skärpta amorteringskravet inte kommer att påverka bostadspriserna eller antalet bostadsaffärer. Även här sticker dock Stockholm ut, där 63,6 procent av mäklarna tror att det skärpta amorteringskravet kommer påverka priserna nedåt och 50 procent tror att det kommer leda till minskat antal bostadsaffärer.

Mäklarpanelen är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Fastighetsbyråns cirka 1.100 mäklare runt om i landet. Denna enkät genomfördes 8-15 december och totalt svarade 418 personer.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.