Du är här

2017-08-03

Städning efter semestern

wysiwyg_image

Allmän reflektion

Nu är vi tillbaka från semestern. Två veckor går fort – men ännu fortare går det på börsen.

Under tiden har en rapportflod kommit in och flera av våra portföljbolag har bekänt färg. Utfallet har varit någorlunda blandat, med vissa negativa som positiva överraskningar.

Med handen på hjärtat har vi följt börsen förhållandevis noggrant under semestern. På distans har vi fascinerats av kursrörelserna som bjudits på i samband med rapportsläppen.

I den positiva vågskålen finns några av våra favoriter som Loomis, Indutrade och Electrolux som alla presenterat starka halvårsrapporter. I den negativa vågskålen finns dagligvaruhandlaren Axfood samt en svårtydd rapport från inkassobolaget Intrum Justitia.

På det stora hela har det varit en hygglig rapportsäsong för Korta Portföljen än så länge, men flera av portföljbolagen har inte kommunicerat sina Q2-siffror ännu.

På börsen i stort har det varit betydligt mer negativa tongångar. Verkstadsklenoder som Volvo, Atlas Copco och Sandvik har straffats hårt sina rapporter. För att inte tala om Ericsson och Autoliv som noterade nedgångar på 15 respektive 8 procent på rapportdagen.

Att en årsavkastning bortraderas på en enskild handelsdag är anmärkningsvärt – i synnerhet i så stora bolag som Autoliv och Ericsson. Även tidigare portföljbolaget Getinge – som vi avyttrade efter nyemissionsbeskedet och innan nedgången – föll tungt på sin rapport.

Inför rapportsäsongen var vi försiktigt inställda till de mer cykliska bolagen som Volvo, Sandvik och Atlas Copco. I det korta perspektivet har det varit en korrekt bedömning.

Samtidigt har vi reflekterat en hel del under semestern och vi har även omprövat flera positioner i portföljen. Vi kommer därför att möblera om en del i positionerna och förändringarna ser ni nedan.

Loomis

Värdehanteringsbolaget Loomis är en gammal favorit som fortsätter att bjuda på fina rapporter och en fin vinstökning.

Under det andra kvartalet ökade koncernen sin vinst per aktie med omkring 16 procent och framgångarna ser ut att fortsätta under hösten.

Aktien ser heller inte speciellt dyr ut rådande nivåer med ett rullande p/e-tal på 16,9x.  

Vi väljer därför att öka vår position i Loomis-aktien.

STG

Utanför rapportsfären har negativa nyheter kommit från amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA som påverkar cigarr- och tobaksbolaget STG i portföljen.

Myndigheten vill minska halten nikotin i cigaretter till en nivå som anses ”vara icke-beroendeframkallande”. Av allt att döma kommer också cigarrsegmentet att påverkas.

Samtidigt flaggar FDA för att exklusiva cigarrer – STGs specialitet – kan komma att undvika hårdare reglering, men hur det blir är ännu oklart.

USA är den enskilt viktigaste marknaden för STG och beskedet kom därför som en kalldusch för marknaden och för oss.

Mot bakgrund av denna osäkerhet väljer vi att sälja av hela positionen tills sikten klarnar. Totalavkastningen, inklusive utdelning, blev -8 procent.

Guld/silver

Innehaven i guld och silver har länge fungerat som en form av portföljförsäkring i Korta Portföljen. Positionerna togs initialt inför fjolårets presidentval i USA eftersom vi befarade kraftfull volatilitet. Kraftig volatilitet fick vi också – men på uppsidan (även om börserna runt om i världen initialt rasade på Trump-segern).

När vi nu blickar ut i världen kan vi konstatera att den geopolitiska oron är förhöjd globalt, men samtidigt förbättras det ekonomiska landskapet långsamt i till exempel eurozonen och i övriga delar av världen.

Aktiemarknaden har även varit utomordentligt stark under en längre tid, där inga negativa nyheter tycks få ett varaktigt fäste. Skräckindexet VIX har dessutom tangerat nya rekordlåga nivåer på 8,82.

Vi väljer därför att sälja hela vårt innehav och använder kassan som en portföljförsäkring istället. Totalavkastningen kan summeras till -10 procent för guldet och -8 procent för silvret.

Tills vidare behåller vi dock positionen i gruvbolaget Semafo.

Dometic

Efter en viss nedgång väljer vi att köpa in Dometic i portföljen. Vi har under en längre tid haft ögonen på bolaget och kvartalsrapporten som bolaget bjöd på var godkänd.

Vi ser därför ett bra ingångsläge i aktien nu som handlas till ett rullande p/e-tal på 14,6x.

Nyligen kom vi även i kontakt med denna artikel om den stekheta sektorn för husbilar från CNBC som gör att vi blir ännu mer positivt inställda till Dometic;

https://www.cnbc.com/2017/07/28/the-rv-space-is-on-fire-millennials-expected-to-push-sales-to-record-highs.html

I inlägget ”Nära, men inte nära nog” presenterades caset i Dometic, se utdrag nedan;

  • Dometic är den globalt största leverantören av utrustning för så kallat ”mobile living”, det vill säga utrustning till husbilar, husvagnar och båtar. Utrustning som exempelvis luftkonditionering, markiser, vattenvärmare, toaletter, ugnar och kylskåp
  • Ett globalt tema är att folk gillar att resa och spendera pengar och just mobile living är något som blivit väldigt populärt
  • Eftermarknaden i branschen är lönsam och tillväxtpotential finns
  • Försäljningstrenden för husbilar (viktigast för Dometic) och husvagnar är fortsatt stark
  • Tittar vi på den senaste statistiken för husbils- och husvagnsförsäljningen i Sverige var den upp kraftigt på årsbasis, en trend som vi också ser i den utvecklade världen
  • Givet de strukturella medvindar bolaget har i ryggen för tillfället (ökat intresse för utomhusaktiviter, geopolitisk oro med fler hushåll som semestrar närmare hemmet till följd, åldrande befolkning) tror vi på en fortsatt stark husbilsmarknad, något som då kommer leda till ökad efterfrågan på Dometics produkter och högre försäljning
  • Tillsammans med förväntat högre marginaler bör därför vinsttillväxten bli riktigt fin framöver.
  • Gör vi en relativvärdering kan vi snabbt konstetera att en vinstmultipel på 14 gånger årsvinster är i det lägre värderingsintervallet kontra inhemska sektorkollegor
  • Uppreviderade estimat framöver torde också innebära höjda riktkurser och nytt bränsle till aktiekursen
  • Med en husbilsbransch som blomstrar tror vi att Dometic kommer generera god avkastning framöver

Nedan ser ni ställningen i portföljen efter förändringarna.

wysiwyg_image

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare. 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.