Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-01

STÅL: USA INFÖR TULLFRI KVOT MOT EU, EU PAUSAR MOTÅTG (OMS)

(Sändes även på söndagen)

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) USA byter tullar på importerat stål och aluminium från EU till en tullfri kvot.

Kvoten motsvarar EU:s "historiska" exportvolymer innan USA införde stål- och aluminiumtullar 2018.

För volymer utöver kvoten blir tullen kvar.

Det tillkännagav EU och USA i ett gemensamt uttalande på söndagen.

Samtidigt suspenderar EU sina motåtgärder mot amerikansk import och båda sidor pausar tvisterna de driver mot varandra i världshandelsorganisationen WTO.

I överenskommelsen ingår också bildandet av ett globalt arrangemang för hållbart stål och aluminium. Målet är att få bort koldioxid från stål- och aluminiumtillverkningen och minska överkapaciteten i världen.

"Detta visar att vi kan låta ekonomin växa och stödja amerikanska arbetare samtidigt vi kan tackla klimatkrisen. Vi kan göra alla tre samtidigt", sade president Joe Biden vid en presskonferens tillsammans med kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid G20-mötet i Rom.

Han sade det globala arrangemanget kommer att hjälpa USA:s stål- och aluminiumindustrier, ge incitament för att minska koldioxidutsläppen och begränsa importen för smutsigt stål från länder som Kina.

Arrangemanget är öppet för alla likasinnade länder.

"Det här är en milstolpe för vårt förnyade partnerskap mellan EU och USA", sade Ursula von der Leyen.

Suspenderingen av EU:s motåtgärder måste godkännas av EU-länderna.

Kommissionens vice ordförande för handelsfrågor Valdis Dombrovskis skrev på Twitter att överenskommelsen är ett välkommet steg framåt, men inte slutdestinationen för att lösa den känsliga frågan.

I juni 2018 införde Trumpadministrationen tullar på 25 procent för stål och på 10 procent för aluminium som importerades från EU, totalt värda 6,4 miljarder euro. President Donald Trump använde sig av Section 232-lagen, som är avsedd för att försvara USA:s nationella säkerhet.

Samma månad svarade EU med motåtgärder. EU införde importtullar på 25 procent på amerikanska varor värda 2,8 miljarder euro. Bland varorna fanns Harley-Davidson-motorcyklar, Levi Strauss jeans och Bourbon whiskey.

I januari 2020 utökade USA importtullarna med vissa stål- och aluminiumprodukter värda 40 miljoner euro.

I juni 2021 avstod EU från att införa en andra våg motåtgärder fram till den 1 december i väntan på en förhandlingslösning.

Söndagens överenskommelse kom i sista stund. Kommissionen har sagt att månaden november behövs för att EU:s beslutsmaskineri ska hinna förlänga suspensionen EU och USA nu har enats om.
Författare Direkt-SE