Du är här

2018-09-18

Starbreezes styrelse snäll mot Acer

wysiwyg_image

Aktiespararna bjöd motstånd till att Acer skulle få förlänga sitt konvertibellån till Starbreeze. Styrelsen lämnade inga tydliga svar kring vad pengarna ska användas till. Trots det röstade institutionerna igenom förslaget till en förlängning.

Sent på fredagseftermiddagen höll Starbreeze en extrastämma för att ta ställning till att förlänga ett konvertibellån som annars skulle återbetalas två dagar senare, alltså söndagen den 16 september. Eftersom stämman startade när bankerna redan stängt för helgen kunde stämman knappast besluta något annat än enligt styrelsens förslag.

Oaktat detta bjöd dock Aktiespararna ett visst motstånd mot att bli överkörda på detta sätt. Den ende konvertibelägaren är Acer, ett taiwanesiskt hårdvaruföretag som har ett samarbete med Starbreeze kring utveckling av headset för Virtual Reality.

Starbreeze har lånat 75 MSEK av Acer mot 2 procents ränta. Den sista juni i år hade Starbreeze 269 MSEK i kassan vilket betyder att man med lätthet kunnat återbetala lånet enligt kontraktet, men styrelsen ville förlänga det utan att ange vad man ska göra med dessa pengar.

På Aktiespararnas frågor svarade styrelsen vagt att den "har intressanta projekt på gång", "är i en uppbyggnadsfas", "behöver finansiella muskler". Mer konkret än så var inte styrelsen.

Acer äger idag – enligt vad som kan utläsas av officiella uppgifter - inga aktier i Starbreeze, men skulle vid en konvertering bli en hyggligt stor ägare och detta utan att behöva köpa aktier på börsen.

Såsom icke varande aktieägare i Starbreeze kan Acer inte delta i en hypotetisk företrädesemission. De flesta Starbreeze-ägare torde inte vilja bli utspädda genom en riktad emission till Acer. Genom att låta Acer förlänga sitt lån premierar styrelsen Acer som samarbetspartner och skapar möjlighet för Acer att bli en stor Starbreeze-ägare i framtiden.

Aktiespararna ställde många frågor kring detta. Då föreningen inte fick några övertygande svar, valde Aktiespararna att rösta emot förslaget. Dock röstade de övriga närvarande ombud, varibland samtliga företrädde olika institutioner, ja till förslaget.

De två anmälda privata aktieägarna uteblev - kanske för att de redan hade inlett helgen? Således erhöll styrelsens förslag erforderlig majoritet.

Denna gråtrista "tjänstemannastämma" som hölls på ett tjusigt advokatkontor vid Stureplan stod i skarp kontrast till den glada tillställning som Clas Ohlson bjöd på i Leksand i lördagen dessförinnan där det var 2.100 personer närvarande, stort spelmanslag i folkdräkter, god lunch och fin utställning med intressanta produkter som dragplåster.

Vill Starbreeze ha aktieägarnas engagemang kan det vara bra att hålla stämmorna när aktieägarna tycker att det passar dem att delta.

Aktiespararna ser fram mot Starbreezes nästa årsstämma och hoppas att det där går att provspela hela sortimentet och prova de nya VR-glasögonen som Starbreeze har utvecklat tillsammans med Acer.

Bevakare och författare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.