Du är här

2017-09-18

Stark börsdag i Norden

Samtliga Nordenbörser visade positiva rörelser under måndagen. Det regionala samlingsindexet Nordic Vinx 30 slutade 0,6 procent upp till nivån 991.

I Norge stärktes OBX med 0,6 procent. Bland vinnarna fanns jordbrukskemikalieföretaget Yara International som fortsätter sin uppgång tack vare stigande gödselpriser. Aktien stärktes med 4,9 procent under måndagen. Andra vinnare var bland andra Petroleum Geo-Services och Aker BP.

Bland förlorarna fanns Norwegian som sjönk med 2,3 procent efter att Ryanairs vd Michael O´Leary hotat med att stämma piloter som flyttat till det norska flygbolaget. Allra sämst gick det dock för olje- och gasbolaget DNO som tappade 5,2 procent.

Köpenhamnbörsens storbolagsindex steg med 0,7 procent. Starkast var vindkraftsbolaget Vestas Wind Systems som gick upp med drygt 2 procent efter att ha fått en order av det tyska bolaget Innogy om att leverera vindmöllor till parken Triton Knoll.

I motsatt riktning gick läkemedelsföretaget Lundbeck som var den solklara förloraren bland de större bolagen med ett tapp på 1,3 procent.

I Helsingfors, som var 0,7 procent upp, steg Outotec med drygt 4 procent efter att bolaget reviderat sitt långsiktiga mål för serviceintäkter till att den årliga tillväxttakten ska ligga över 10 procent. Tidigare var målet 5-15 procent.

Energibolaget Fortum steg med 2 procent efter att Goldman Sachs & co höjt rekommendationen från sälj till neutral.

Svagast bland de stora i Finland var för dagen Telia som sjönk med 1,6 procent efter att Deutsche Bank sänkt rekommendationen från behåll till sälj. Den nya riktkursen ligger på 33 kronor att jämföra med den tidigare kursen som låg på 40 kronor.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.