Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-04-15

Start 1: Dags att ta första steget

wysiwyg_image

Att köpa aktier behöver inte vara så svårt, det svåraste är att våga

Att köpa sin första aktie eller sina första fonder kan kännas både läskigt och överväldigande. Hur mycket kunskap måste jag ha? Tänk om jag förlorar alla mina pengar? Det är kanske några av tankegångarna du har när du sitter där med dina hårt förvärvade pengar.

Att spara i aktier och fonder innebär en risk, det är det viktigt att vara medveten om. Dock har historien visat att den största risken är att inte ta någon risk överhuvudtaget.

Att köpa aktier behöver inte vara så svårt. Det svåraste är att våga. När man väl hoppat över det där första hindret och gjort sin första investering, då öppnas en helt ny värld.

Öppna (rätt) konto

Det finns nätmäklare som riktar in sig på just aktiehandel och som erbjuder väldigt låga avgifter för att köpa och sälja aktier. Avanza och Nordnet för att nämna två. Du öppnar ett konto och för över pengarna du vill investera. Även Aktieinvest erbjuder en lång rad smarta spartjänster. För många är det första steget att öppna ett konto hos någon av dessa aktörer.

På senare tid har även storbanker som Swedbank, Nordea och Handelsbanken vaknat och sänkt sina courtageavgifter avsevärt. Du väljer själv om du vill spara hos storbanken eller någon av nätbankerna.

Att välja kontotyp

När detta väl är gjort ska du välja kontotyp. Det vanligaste och enklaste kontot för aktie- och fondsparande kallas för Investeringssparkonto (ISK). Det är vanligen kostnadsfritt att öppna ett ISK och alla större banker erbjuder kontoformen. 

Kusinen Kapitalförsäkring (KF) fungerar också utmärkt. Med denna kontoform slipper du deklarera enskilda affärer samtidigt som beskattningen är ytterst låg, i form av en schablonskatt. För 2020 ligger ISK-skatten på 0,375 procent. På en vanlig Aktie- och fonddepå (AF) är skatten på vinstaffärer 30 procent.

Det krävs med andra ord inte en speciellt hög avkastning för att det ska vara lönsamt att spara i en ISK. Samtidigt är utdelningar skattebefriade, vilket gör det hela ännu bättre.

Sen är det bara att välja dina aktier och klicka på köp!

wysiwyg_image

Din checklista - För dig som vill ha en kort och koncis sammanfattning. Här är din att-göra-listan till nästa vecka (LÄGGA IN LÄNK)

I kommande artiklar guidar vi dig hur du ska tänka kring dina framtida investeringar, vi ses där!

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.