Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-05-07

Start 2: Kom igång med ditt sparande

wysiwyg_image

Sätt upp dina egna sparmål

Att spara handlar om att avvara något i dag för att få mer i framtiden. Sparande innebär en uppskjuten belöning och därför är det viktigt att motivera sig själv och veta varför man ska göra det.

Ha realistiska mål

Oavsett den målbild du har är det viktigaste att du börjar spara, inte själva summan i sig. Det är bättre att spara lite än att inte spara alls. Om sparande är helt nytt för dig kan du börja smått och spara mer pengar allt eftersom.

Gör en tydlig sparplan

När du har bestämt dig för hur mycket pengar du vill spara ihop till, gör upp en enkel sparplan. Kanske kan du göra nåt åt din vardagsekonomi som kan förbättra förutsättningarna för att lyckas? Det kan vara allt från att äta mindre ute på restaurang, ändra brevfakturor till e-faktura, handla second hand eller byta ut Starbucks-kaffen mot en kaffetermos på morgonen på väg till jobbet.

Undvik sparkontot

Då vi inte vill att pengarna bara ska ligga på ett sparkonto där de inte kommer växa i värde så vill vi ju investera på börsen. Så pengarna jobbar för dig och inte tvärtom.

Spara långsiktigt

Se till att vara långsiktig när du investerar på börsen. Varför? Tiden är en av de faktorer som spelar störst roll för avkastningen. Ju längre tid, desto bättre, högre och tryggare avkastning.

Dessutom, när det väl händer nått dramatiskt på marknaden så kan det bli väldigt starka kursrörelser och det kan gå väldigt fort, och är det då pengar du behöver inom bara ett par år, kanske till en kontantinsats eller en ny bil, ja då kan en kraftig nedgång kännas väldigt jobbigt och risken är att du säljer i panik när börsen är ner som mest.

Över tid är börsen svårslagen

Blickar vi tillbaka historiskt så har vi haft flera kriser såsom finanskrisen och IT-bubblan som skakade om börsen rejält, men trots dessa händelser så har börsen över längre tidsperioder utvecklats väl.

Upprätta ett månadssparande

Upprätta ett månadssparande där pengar dras från ditt konto direkt när lönen har kommit in och som sen landar på din aktiedepå. Fördelen med att månadsspara och sen köpa aktier eller fonder för pengarna är att du köper när det går både bra och dålig på börsen, vilket över tid kommer att bli en lönsam affär.

wysiwyg_image

Ränta-på-ränta-effekten

Ett långsiktigt månadssparande är också det bästa sättet att öka dina sparpengar genom ränta-på-ränta-effekten. Ett bra sätt att förstå ränta på ränta är att tänka sig en snöboll som du rullar framför dig. Ju större snöbollen blir desto mer snö fastnar på snöbollen och desto snabbare blir den större.

I början när du bygger snöbollen så känns det trögt och som att det kommer att ta mycket tid men ju längre du håller på desto snabbare går det.

På samma sätt fungerar det med ränta på ränta. Varje år som du får avkastning på ditt sparande så ökar värdet, och om du får avkastning året därpå får du avkastning även på det förra årets avkastning. Så kan det fortsätta, år ut och år in, och med tiden kan det göra underverk för din ekonomi.

wysiwyg_image

För dig som vill ha en kort och koncis sammanfattning. Här är din att-göra-listan till nästa vecka

Sammanfattningsvis, kom igång och spara, upprätta ett månadsspar och var långsiktig. Bara där har du skapat goda förutsättningar till ett ekonomiskt rikare liv!

I kommande videos guidar vi dig hur du ska tänka när du ska investera dina pengar.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.