Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-04-16

Start 4: Lägg grunden till portföljen

wysiwyg_image

Hur ska portföljen se ut?

Det finns inget snabbt och enkelt svar på den frågan, alla har olika investeringsfilosofier, men klokt är att sikta in sig på en sparportfölj med lång tidshorisont, kontinuerligt sparande och där riskerna samtidigt är väl spridda.

Exempelportfölj

Vi utgår ifrån att vi har ett startkapital på 50 000 kronor och där vi ska fördela ut dessa pengar i olika typer av värdepapper.

Fonder

Vi börjar med att köpa några fonder, för låt säga 15 000 kr, gärna med olika geografisk exponering, exempelvis en USA-fond, en europafond och en asienfond, för att sprida riskerna. Antingen köper vi indexfonder med en lägre avgift eller aktivt förvaltade fonder.

Investmentbolag

Sedan fyller vi på med 15 000 kr i några av våra svenska investmentbolag med god historik som förslagsvis Investor, Industrivärden, Latour, Kinnevik och Lundbergföretagen. Du kan alltid gå in på respektive bolags hemsida och se där vilka aktier som de har i sina portföljer.

Aktier - kräver mer av dig som sparare

Sen ska vi köpa aktier för resterande 20 000 kr. När vi ska kolla på aktier, försök förstå vad bolaget bakom aktien gör, vad de har för affärsidé och TROR vi på den? Hur tuff är konkurrensen? Är bolaget bäst på det de gör?

Vidare är det en bra grundinställning att hitta bolag som växer sina vinster, att de ökar sin försäljning och de samtidigt inte är för högt värderade.

Vad har bolaget för utdelning? Är bolaget lågt eller högt skuldsatt?

wysiwyg_image

För dig som vill ha en kort och koncis sammanfattning. Här är din att-göra-listan till nästa vecka (LÄÄÄÄÄNK)

Att köpa aktier och förstå bolagen kräver lite mer av dig som sparare och ibland kan det kännas svårt att veta hur man ska göra.

I de kommande avsnittet ska vi guida dig hur du ska tänka när du ska köpa aktier till portföljen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.