Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-02-24

Start 6: Därför ska du investera i aktier

wysiwyg_image

Därför ska du äga aktier

Huvudanledningen till att vi väljer att köpa aktier är ju för att vi har en tro på att vi kan tjäna pengar på detta och att det ska få pengarna att växa mer än om vi har pengarna på ett sparkonto.

BYT VIDEO

Få bort långsiktigt kapital från sparkontot

På ett sparkonto kommer dina pengar att växa kanske 1 procent per år medan börsens historiska snittavkastning senaste 100 åren är omkring 8 procent per år.

Gör räkneexempel på detta Så låt säga att vi stoppar in 100 000 kr på att sparkonto och sedan tar ut dem efter 10 år - ja då har pengarna vuxit till dryga 110 000 kr med hjälp av ränta-på-ränta-effekten

Investerar vi däremot pengarna på börsen med en förväntad årligt avkastning på 8 procent - ja då har pengarna, tack vare ränta-på-ränta, vuxit till 215 000 kr på 10 år.

Finns risker

Vi ska dock komma ihåg det är olika stor risk förknippad med de olika sparformerna, där aktier har en högre risk jämfört med sparkontot. Men betydligt bättre chans till högre avkastning Den högre risken gör å ena sidan att din avkastning kan bli mycket större men ökar samtidigt risken för att förlora din investering.

Tre konkreta skillnader mellan aktier och fonder:

  1. Investerar du i aktier så behöver du inte tänka på den årliga förvaltningsavgiften. Fonder tar ut en förvaltningsavgift som varierar från fond till fond.
  2. Väljer du att köpa enskilda aktier har du själv möjlighet att välja bort de bolag som inte intresserar dig. Det betyder att du har chansen att forma din aktieportfölj precis som du själv vill.
  3. Du erhåller en aktieutdelning kontant från de bolag som delar ut pengar. Det innebär att du kan skapa ett stabilt kassaflöde och en passiv intäkt.
wysiwyg_image

För dig som vill ha en kort och koncis sammanfattning. Här är din att-göra-listan till nästa vecka

I nästa avsnitt där vi ska ge tips på hur du bygger en stabil och långsiktig aktieportfölj.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.