Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-05-07

Start 7: Så bygger du en stabil och långsiktig aktieportfölj

wysiwyg_image

Tänk så här med dina placeringar

Att aktier stiger och sjunker i värde sker hela tiden. Ta det lugnt, ofta kommer de bästa köptillfällena just när aktiemarknaden har minskat i värde. Det är viktigt att aldrig investera de pengar du kommer behöva inom en snar framtid.

Månadssparande

Oavsett om du har en stående överföring på 100 kronor eller 10 000 kronor i månaden så är det klokt att pengar kontinuerligt strömmar in till aktiekontot. Investerar du månadsvis så köper du aktier både när det är dyrt och när det är billigt. I många fall är avkastningen för månadssparande människor mycket högre än för dem som inte spara regelbundet.

Sprid riskerna i portföljen

Ett bra tips är att köpa aktier i cirka 10–15 olika företag för att sprida sina risker. Det kommer göra dig mindre beroende av ett specifikt bolags utveckling. Över tid har aktie­marknaden ökat i värde exponentiellt. Det innebär att ökningen sker i snabbare och snabbare takt.

Välj bolag från olika branscher och regioner. Titta därför på företag från olika länder och i olika branscher för att även på så sätt sprida riskerna ännu mer.

Placeringshorisont

Ett framgångsrikt sparande i aktier och fonder kräver oftast att du är långsiktig och genom att ha en tydlig målbilden hjälper det dig att behålla fokus, vara uthållig och kanske framför allt för att inte bli skrämd när börsen faller.

Placeringshorisonten är med andra ord din vän i motgång, men också i framgång. Vetskapen att pengarna placeras på över fem års sikt skapar en trygghet. Du har tid att hämta upp eventuella kursfall.

Tiden är din bästa vän – se kraften i ränta-på-ränta effekten

wysiwyg_image

Kolla in Aktiespararnas sparprofiler & Aktiespararnas färdiga aktieportföljer

Vill du ha konkreta aktietips, spana in Aktiespararnas sparprofiler och våra aktieval, där finns det gott om bra bolag att ta rygg på. Kolla även in Aktiespararnas färdiga aktieportföljer som du hittar i tidningen eller på webben. (LÄNKAR)

wysiwyg_image

För dig som vill ha en kort och koncis sammanfattning. Här är din att-göra-listan till nästa vecka.

I nästa avsnitt ska vi kolla på vad man ska titta efter när man ska välja aktier.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.