Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-01

Start 9: Förstå de olika strategierna

wysiwyg_image

Aktiestrategier

Som investerare vill vi hitta bolag som tjänar bra med pengar, helst redan idag men framförallt i framtiden. I slutändan är det bolagens möjlighet att generera vinster som driver aktiekursen. Med det sagt finns det många olika typer av bolag på börsen som vi kortfattat kan placera i olika fack.

Tillväxtstrategin

Dels finns det så kallade tillväxtaktier, det vill säga bolag som förväntas växa mycket men där de också är relativt känsliga för vad som sker i vår omvärld. Så försök hitta bolag, stora som små, som agerar på en marknad som växer av sig självt och där förutsättningarna för att fortsätta växa är goda.

Några exempel finner vi i amerikanska jättar som Amazon, Apple och Netflix och i svenska bolag som Evolution Gaming, Fortnox och Nibe. Bolag som alla befinner sig på marknader som växer av sig själva, marknader som drivs av en underliggande strukturell tillväxt, och där dessa bolag dessutom har starka positioner för att kunna fortsätta växa.

Värdestrategin

Här försöker vi hitta aktier till ett pris som är en bit under det man uppskattar att bolaget är värt. Värderingen är allt som oftast väldigt låg, då marknaden tvivlar på bolagets förmåga att leverera vinster längre fram.

När man ägnar sig åt värdeinvestering försöker man hitta aktier som marknaden underskattar. Genom att köpa in sig i sådana bolag och ha ett långsiktigt perspektiv på sina investeringar är tanken att det kommer att löna sig i längden. Förr eller senare ”inser” marknaden sitt misstag. Börsen överreagerar ofta, både på upp- och nedsidan, och som värdeinvesterare hittar man ofta de bästa köplägena när börsen är som svagast.

Utdelningsstrategin

Det finns även aktier som attraherar investerare primärt tack vare deras utdelningar, dvs de pengar som man skiftar ut till sina aktieägare. Utdelningsaktier klassas de som antingen har en bra utdelningshistorik eller en hög direktavkastning.

Genom att investera i utdelningsaktier så kan du bygga en aktieportfölj som ger stabila kassaflöden i form av aktieutdelningar.

Klokt att kombinera

För att få en så bra riskspridning som möjligt kan det vara klokt att kombinera dessa olika typer av aktier när du väl ska bygga upp din aktieportfölj.

wysiwyg_image

För dig som vill ha en kort och koncis sammanfattning. Här är din att-göra-listan till nästa vecka.

I nästa video ska vi fokusera värderingar av aktier.

 

 

 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.