Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-07-12

Staten vill sälja ut SAS

Ett investerarkonsortium bestående av ett mindre antal privatpersoner "sneglar på" statens 17-procentiga andel av SAS, men har svårt att få ihop hela finansieringen och processen drar ut på tiden.

Det skriver Affärsvärlden på onsdagen med hänvisning till en ej namngiven källa som uppges ha insyn i nämnda process, där Nordea ska vara inkopplade för att försöka hitta nya SAS-ägare.

"Minst två investerare är på, men de behöver ytterligare några partners för att få ihop finansieringen för att ta över hela posten", uppger källan till tidningen.

Processen har enligt uppgift pågått i cirka en månad utan att någon affär har gått i mål.

Regeringen vill varken bekräfta eller dementera Affärsvärldens uppgifter om konsortiet, men har sedan tidigare ett bemyndigande från riksdagen att sälja.

Näringsminister Mikael Damberg har därtill tidigare varit tydlig med att han inte ser staten som en långsiktig ägare av SAS, och sedan en lockupklausul gick ut i april i år är det fritt fram för staten att sälja sina resterande SAS-aktier efter att ha minskat sin andel i oktober 2016 från 21,4 till 17,2 procent.

Svenska staten är SAS största ägare, med Danmark och Norge som tvåa och trea på 14 respektive 11 procent enligt ägardatatjänsten Holdings. Därpå kommer Knut och Alice Wallenbergs stiftelse med drygt 7 procent, och sedan "Dimensional Fund Advisors" och "Avanza Pension" med mellan 1 och 2 procent vardera.

På sjunde plats med 4 miljoner stamaktier och 10.000 preferensaktier, motsvarande 1,2 procent av bolaget, kommer Systemairgrundaren Gerald Engström, som köpte 1,5 miljoner aktier under det fjärde kvartalet i fjol och 900.000 aktier under det första kvartalet i år.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.