Du är här

2017-11-28

Statistik pekar på svagare bomarknad

wysiwyg_image

Utbudet av bostäder till försäljning har varit fortsatt högt den senaste månaden, särskilt för lägenheter. Samtidigt ökar andelen prissänkta bostäder, även här framför allt för lägenheter, medan antalet budgivare och medelantalet bud per bostad minskar.

Generellt är andelen prissänkta bostäder högre och minskningen av bud och budgivare större i de tre storstäderna än i landet totalt.

Det visar statistik för perioden 30 oktober till 26 november, jämfört med både föregående fyraveckorsperiod och motsvarande period 2016, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av från bostadssajten Booli.

När det gäller jämförelsen med föregående fyraveckorsperiod ska man tänka på att statistiken inte är säsongsrensad och att bostadsmarknaden generellt är svalare i november än i oktober, när det närmar sig jul. Då brukar utbudet minska samtidigt som andelen prissänkta objekt ökar.

"Generellt har det skett ett trendbrott på bostadsmarknaden under hösten och nu går vi mot jul då allt lugnar ned sig. Det kommer att bli intressant att se vad som händer i januari när marknaden startar upp igen", säger Josephine Linghammar, PR och marknadsansvarig vid Booli, till Nyhetsbyrån Direkt.

Under perioden har sammantaget 21.065 lägenheter legat ute till försäljning, en ökning med 58 procent från motsvarande period 2016. För småhus noteras en uppgång med 25 procent till 13.509.

Andelen prissänkta lägenheter har ökat till 10,4 procent, från 7,7 procent föregående månad och 4,4 procent för ett år sedan. För småhus noteras en uppgång till 9,7 procent, från 8,0 procent föregående månad och 9,2 procent för ett år sedan.

Samtidigt minskar antalet budgivare och bud, även här främst för lägenheter.

Medelantalet budgivare för lägenhetsannonser som tagits bort under perioden har sjunkit med 26 procent till 2,4 från motsvarande period 2016 och minskat 6 procent från föregående fyraveckorsperiod. Antalet bud per publicerad budgivning för annonser som plockats bort har minskat 32 procent på ett år, till 7,7, och sjunkit 10 procent från föregående period.

För småhus har medelantalet budgivare per annons som tagits bort sjunkit med 15 procent till 2,6 från motsvarande period i fjol och var oförändrat från föregående fyraveckorsperiod. Antalet bud per budgivning har sjunkit 22 procent sedan 2016, till 8,7, och minskat 4 procent från föregående fyra veckor.

På lägenhetsmarknaden i Stockholm, där fokus framför allt legat den senaste tiden, kan noteras att utbudet ökat 61 procent det senaste året och att andelen prissänkta objekt stigit till 13,7 procent från 5,2 procent för ett år sedan, en ökning med 163 procent. Föregående fyraveckorsperiod var 9,5 procent av lägenheterna prissänkta.

Det kan dock påpekas att andelen prissänkta småhus i Stockholm är ännu något högre, 14,7 procent de senaste fyra veckorna, upp från 6,9 procent för ett år sedan.

Valueguards HOX-index över bostadspriserna har sjunkit relativt kraftigt två månader i rad och är ned 4,5 procent från toppen i augusti.

Statistiken för november publiceras torsdagen den 14 december. HOX-index har publicerats sedan 2005 och har i genomsnitt sedan dess sjunkit 0,3 procent mellan oktober och november. Största nedgången noterades 2007, -3,0 procent och den största uppgången var 2014, +2,2 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.