Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-03-15

Stockholmsbörsen i fritt fall - sämsta dagen på ett år

wysiwyg_image

Bankoron fortsätter sätta skräck i marknaden.

Stockholmsbörsen gjorde sin sämsta dag på ett år. 

Nu sprids oron för en ny finanskris ytterligare och att ännu en ”bank run” nu sker i Credit Sussie.

”Investerare har panik. Ett blodbad, om du så vill”, säger City Index marknadsanalytiker Fawad Razaqzada till AFP.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Först var det två amerikanska nischbanker som kollapsade efter att ha tagit alldeles för stor risk.

Nu kan samma sak vara på väg att hända i den schweiziska banken Credit Sussie som fullkomligt rasar på börsen under onsdagen efter att storägaren uteslutit ytterligare ekonomiskt stöd.

Oron, tillsammans med den höga inflationssiffran i Sverige, fick de stora indexen på Stockholmsbörsen att rasa nästan 4 % - vilket markerar den sämsta dagen på ett år. Storbankerna tillhör några av dagens stora förlorare med rejäla tapp.

Tydlig risk att en bank run sker just nu

”Naturligtvis blir svenska bankaktier mer och mer intressanta då de är i betydligt bättre skick än till exempel CS, men få vill försöka fånga fallande knivar, säger Swedbanks förvaltare Patrik Larsson” i en analys.

Lars Söderfjäll är aktiechef för Ålandsbanken. Han säger till Dagens Industri att han tror att risken för en total kollaps i Credit Suisse är liten, även om han inte kan utesluta det.

Däremot tror han att det finns en risk att det sker en så kallad ”bank run” i banken nu.

”En likhet mellan SVB och Credit Suisse är att det inte rör sig om småsparare som täcks av insättningsgarantier utan det är stora belopp, hundratals miljoner, som går snabbt att flytta. Vi har inte sett rapporter om det i Credit Suisse, men det finns en tydlig risk att det sker just nu”, säger han till DI.

Danske Banks analytiker Andreas Håkansson säger också att om Credit Suisse börjar kommunicera stora utflöden så kan det gå väldigt fort nedför. Han hoppas dock att myndigheterna i landet kliver in innan detta händer.

Experten: Myndigheterna måste kliva in

”Det man gjorde i USA var bra, där myndigheterna sa att de räddar kunderna som har inlåning. Den möjligheten borde finnas i Europa också. Nu är det schweiziska myndigheter och vi får se om de är lika snabba som i USA, men något kommer de göra för att undvika ett 'worst case scenario'”, säger Håkansson till DI.

Samtidigt uppger källor för Wall Street Journal att europeiska centralbanken har kontaktat flera europeiska affärsbanker för att fråga om deras finansiella exponering mot krisande Credit Suisse.

Kan sända chockvågor

Banken är klassad som en ”systemviktig” bank och hade vid årsskiftet tillgångar på över 580 miljarder dollar, det är mer än dubbelt så mycket som den kollapsade Silicon Valley Bank hade innan den gick under.

Joost Beaumont, analyschef på ABN Amro, säger till WSJ att om myndigheterna inte hanterar den nya situationen med Credit Suisse bra, så kommer det skicka ”chockvågor” genom hela sektorn.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Författare Eric Emanuelsson