Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-01-18

Stockwiks största köp i hamn

wysiwyg_image

Stockwik-stämman godkände i veckan förvärvet av Galdax. Därtill beslöt stämman om en sammanläggning av aktier som Stockwiks mindre ägare ska vara extra uppmärksamma på.

Galdax är bland de största producenterna i Sverige av regummerade lastbilsdäck och är även grossist för nya däck.

Enligt Stockwik-ledningens bedömning utgör Galdax en mycket stor andel av Stockwiks totala börsvärde. Trots det så förefaller aktiemarknaden inte ha tillskrivit förvärvet någon värst stor betydelse.

Styrelsen och ledningens tilltro till förvärvet bygger bland annat på att man anser att Galdax har ett konkret erbjudande; dels kostnadsbesparingar, dels en bättre miljö.

Ledningen tror för övrigt på att en fortsatt god utveckling för åkeribranschen ska kunna generera tillväxt för Galdax framöver.

Om fyra år ska, enligt uppgift som lämnades på stämman, Galdax-förvärvet ha genererat så stor intjäning att det täcker stora delar av finansieringskostnaden. Därmed sagt så kan Stockwiks räntekostnader förväntas sjunka på några års sikt.

Problemet att bankerna vänder Stockwik ryggen dryftades på stämman. Styrelsens ordförande Rune Rinnans slutsats var att Stockwik är för litet och behöver öka sitt börsvärde till åtminstone mellan 0,5-1 Mdr kronor.

Skandinaviska kreditfonden som anlitats som finansiär av Galdex-förvärvet startades av två personer som kommer från bankvärlden. De har sett en ”lucka i marknaden” som bankerna lämnat därhän.  

För fem år sedan sadlade Stockwik om och blev ett investmentbolag med exponering mot småföretag. Sedan dess har det genomfört sju förvärv inom varierande områden.  

Genom sin förvärvsstrategi så kan Stockwik bli hur stort som helst, framhöll ledningen på stämman. Rune Rinnan betonade dock i det sammanhanget betydelsen av att hålla en låg risknivå i investeringsverksamheten.

Stockwik vill köpa lönsamma, solida företag. Förvärvsobjekten ska per definition vara konjunkturokänsliga och långsiktigt hållbara.

”Vi vill vara en långsiktig och trygg ägare. Vi har ingen exitstrategi. Vi vill äga bolagen för alltid”, förklarade Stockwiks vd David Andreasson.

Att många av aktieägarna i Stockwik, totalt cirka 12 450 stycken, också är långsiktiga torde kunna antas.

Bolaget listades för första gången 1987, har haft olika verksamheter och burit många namn:

Under åren 1994-2000 var bolagsnamnet Lap Power.Företaget har även hetat Polargasintressenter, Petro Arctic, Extended Capital Group ECG, Freetel, Onetwocom, Mobyson och StjärnaFyrkant.

Vid årsskiftet var antalet aktier drygt 1,789 miljarder, vilket kommer att reduceras efter det att stämman i måndags beslutat genomföra en omvänd split. Beslutet innebär att femhundra aktier ska läggas samman till en. 

En aktieägare som äger mindre än 500 Stockwik-aktier kommer att erhålla aktier för att utjämna sin aktiepost så att den uppgår till 500 stycken aktier. Totalt cirka 6 miljoner aktier kommer sammantaget att tilldelas den grupp aktieägare vars aktieposter inte är jämt delbara med 500.

Styrelsen lovade på stämman att snarast återkomma med information rörande tidplanen för sammanläggningen. Vilken avstämningsdagen blir ingick med andra ord inte i stämmobeslutet rörande omvänd split.

Författare och bevakare: Åsa Wesshagen

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.