Du är här

2017-12-18

Stor bitcoingenomgång: ”Bitcoin kommer bli navet i det monetära systemet”

wysiwyg_image

Ny vecka. Nya rekordnoteringar för kryptovalutan bitcoin.

Ungefär så har det varit på bitcoinmarknaden sedan några veckor tillbaka samtidigt som intresset för sektorn kontinuerligt har ökat.

Räknat i svenska kronor kostar en bitcoin nu 160 000 kr (USD/SEK 8,45). I början på året handlades bitcoin till ett pris på omkring 1000 dollar styck, motsvarande cirka 9200 kronor (USD/SEK 9,2).

Sedan köprekommendationen i nummer 8 av tidningen Aktiespararen i augusti 2016, har kursen stigit från cirka 4500 kronor till dagens pris på 160 000 kronor. Det motsvarar en uppgång på cirka 3460 procent under lite mindre än 1,5 år.  

Växande kritikerskara

wysiwyg_image

Casper von Koskull, vd för storbanken Nordea, är kritisk till bitcoin och har kallat kryptovalutan för en "absurd konstruktion"

I takt prisframgången har dock nygamla kritiker vuxit fram igen. Bland kritikerna finner vi bland andra J.P. Morgans vd Jamie Dimon, Nordeas vd Casper von Koskull samt Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Sparekonomen på Avanza, Claes Hemberg, har likställt uppgången i bitcoin med biometribolaget Fingerprints kursrusning för några år sedan och hysterin som rådde vid den tidpunkten.

Tidigare i år har även Hemberg sagt att han hellre köper ”körsbärskärnor” än att köpa bitcoin.

Andra gamla skeptiker – som Jarl Securities vd Anders Elgemyr - har å andra sidan kastat in handduken och uppmuntrat sparare att ”köpa bitcoin” i DITV efter att länge har varit mycket negativt inställd till att investera i kryptovalutan.

Kritik hör till vanligheterna

Att nya fenomen möter kritiska röster är inget nytt. Dessvärre saknar dock många av de mest högljudda bitcoinkritikerna kunskap i ämnet och det blir på så vis ingen nyanserad diskussion kring området annat än att ”det är en bubbla likt tulpanhysterin på 1600-talet i Holland”.

wysiwyg_image

Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark har följt bitcoinsektorn sedan en tid tillbaka

För att bringa klarhet i debatten har därför Aktiespararnas börs- och makroanalytiker Christoffer Ahnemark frågat de främsta bitcoinexperterna i Sverige om de mest aktuella frågeställningarna i bitcoinvärlden just nu.

Även experterna är emellertid oense om den framtida prisutvecklingen – vilket ni kommer se mot slutet av diskussionen.

Expertpanelen består av:

  • Christoffer De Geer, vice vd för bitcoinväxlaren BTCx
  • Ludvig Öberg, medgrundare till Safello och Svenska Bitcoinföreningen
  • Alexander Bottema, Sakkunnig Svenska Bitcoinföreningen
wysiwyg_image

Från vänster ser du Christoffer De Geer, Ludvig Öberg och Alexander Bottema

Först och främst, vad är det som driver prisutvecklingen på bitcoin?

Christoffer De Geer: ”Jag tror prisutvecklingen vi har sett till 99.99 procent är spekulation i dagsläget. Bitcoin är för volatilt för att enkelt kunna användas som en valuta idag så vi behöver mer volym kring det hela samt fler finansiella produkter som kan stabilisera priset innan vi ser en ordentlig push mot användarvänlighet och användningsområden”

Alexander Bottema: ”Prisutvecklingen drivs bland annat av spekulation på att bitcoin kan ta över guldets roll i världen som värdebevarare. Bitcoin har vissa egenskaper som är mycket bättre än guld: till exempel lättare att ha säker förvaring, möjligheten att skicka sitt "guld" över internet, m.m. Adaptionen sker långsammare, men den kommer också allt eftersom tekniska förbättringar till bitcoin-nätverket tillkommer”

Ludvig Öberg: ”Jag skulle säga att den största delen av prisutvecklingen beror på spekulation. Jag brukar jämföra Bitcoin med en teknikaktie, båda prissätts på tron om framtiden. Just nu tror väldigt många att framtiden för Bitcoin är ljus och att det bara kommer bli lättare, billigare och smidigare att använda Bitcoin. Frågan är om priset har sprungit ifrån den fundamentala utvecklingen av Bitcoin eller om vi bara ser början på en större förändring av hur vi tänker på pengar?”

LÄS ÄVEN: Det råder bitcoinhysteri: "Ny tillgångsklass har vuxit fram"

wysiwyg_image

Varför köpa bitcoin när vi har ett fungerande banksystem i Sverige?

Christoffer De Geer: ”Banksystemet är bara fungerande för knappt hälften av jordens befolkning. Bitcoin är alltså egentligen inte tänkt för oss med fungerande banksystem i första hand, utan för de som inte har några alternativ. För oss kanske det verkar klumpigt att köpa vår mat och medicin med bitcoin när vi har fungerande kreditkort, men i exempelvis Venezuela så har de inga alternativ”.

Alexander Bottema: ”Bitcoin kommer att bli navet i det internationella finansiella systemet. Att skicka värde till vilken plats som helst på jordklotet kan inte göras idag med svenska kronor. Dessutom med bitcoin så frikopplas pengar från "konton", vilket möjliggör framtida internationella engångsbetalningar för digitalt material på internet”

Ludvig Öberg: ”Ingen av världens betalsystem är globala på riktigt, med Bitcoin kan då skicka värde från en person till en annan över hela världen utan någon mellanhand. Dessa egenskaper får mig att tro att Bitcoin kommer att bli ett globalt betalningsnätverk”

Varför köpa just bitcoin när det finns 1000+ andra kryptovalutor?

Ludvig Öberg: ”Bitcoin var först och är nu störst. Bitcoin tjänar på nätverkseffekten, för varje ny medlem ökar värdet av nätverket då fler koppling/betalningar kan göras. Lite liknande Internet eller sociala medier. Detta kombinerat med att de bästa utvecklarna, den bästa infrastrukturen och flest miners (säkraste nätverket) stödjer Bitcoins leder till ett stort övertag”

Alexander Bottema: ”Även om det går att kopiera koden till bitcoin (vilket har gjorts för de flesta andra kryptovalutorna) så kan man inte kopiera nätverket. Det är ungefär samma sak som att säga att man kan skapa ett eget/effektivare internet i sin källare, men ingen kommer att använda det eftersom du inte har några användare. Bitcoin har passerat nålsögat och har det kritiska nätverket runt omkring sig. Att använda en annan kryptovaluta kommer helt enkelt att bli meningslöst eftersom det största nätverket fyller den största funktionen”

Christoffer De Geer: ”Idag använder vi alla samma internet. Samma nätverk för att skicka information. Vi behövde alltså inte olika internet. Jag tror blockkedjan kommer bli ett liknande fenomen, där vi använder blockkedjan för att skicka värde. Bitcoin är den säkraste och mest utvecklade blockkedjan, så jag tror att bitcoin kommer bli den blockkedja som vi i framtiden använder för i princip all värdeöverföring i samhället”

wysiwyg_image

Hur ser ni på nätverkets utmaningar i termer av transaktionshastigheter, avgifter, Lightning Network och så vidare?

Alexander Bottema: ”Den största utmaningen är att med tekniska uppgraderingar klara av fler transaktioner utan att behöva publicera dem för hela världen, samtidigt som man kan bevara decentraliseringsegenskaperna. Decentraliseringen är viktig för att upprätta säkerheten för nätverket. Därför pågår en hel del forskning & utveckling för att skala antalet transaktioner utan att det påverkar decentraliseringen allt för mycket”

Ludvig Öberg: ”Bitcoins nätverket har inte klarat att hantera intresset kring Bitcoin, vi har sett avgifter öka från 2 till 100 kronor för en transaktion. Trots det är jag positiv till bitcoins framtid eftersom det finns flera spännande tekniker som kan hjälpa Bitcoin att skala. Lightning network är den förbättring som ligger närmast att bli verklighet. Man kan se det som ett lager ovanpå Bitcoin som hanterar små betalningar. Ett exempel skulle kunna vara när du köper en kopp kaffe varje dag på ett café. Vad Lightning Network gör är att det möjliggör att dessa små transaktioner kan hanteras mellan några få parter i ett decentraliserat nätverk och sedan "settlas" i Bitcoin blockkedjan när det behövs. Lightning Network transaktioner behåller samma egenskaper som Bitcoin, de är lika säkra som Bitcoin transaktioner. D.v.s. alla betalningar är pseudonyma, de är slutgiltiga, det går inte att censurera betalningar och det går inte att skapa några nya bitcoins. Lightning network möjliggör att öka mängden transaktioner med 100-1000x dagens nivåer och beräknas vara redo för implementation inom de nästa 12 månaderna”

Christoffer De Geer: ”Jag tror bitcoin kan klara vad som helst. Nästan bokstavligt talat. Detta eftersom nätverket enbart styrs av marknaden, dess användare, så de kan hela tiden anpassa nätverket till att passa i tiden om så skulle krävas. Vi ser otroligt mycket innovation ske på bitcoins nätverk”

wysiwyg_image

Hur köper man bitcoin säkrast som privatperson?

Ludvig Öberg: ”Köper man för mindre belopp så brukar jag rekommendera återförsäljare som Safello och btcx, där du kan lätt använda Swish för att köpa bitcoins. Köper du för större belopp så skulle jag rekommendera de internationella börserna som GDAX eller Bitstamp”

Christoffer De Geer: ”Om man vill ha riktiga bitcoins med exempelvis Swish så rekommenderar jag såklart BTCX. Vill man köpa av internationella spelare skulle jag rekommendera Kraken och vill man bara ha exponering mot bitcoin utan att faktiskt äga riktiga bitcoins, skulle jag rekommendera certifikatet från XBT Provider”

Alexander Bottema: ”Det första man måste göra är att lära sig om hur bitcoin fungerar. Nästa steg är att skapa en plånbok på blockchain.info (eller någon annan dylik tjänst). Ska större belopp sparas ska man antingen köpa en hårdvarudosa (t ex Trezor eller Ledger) eller använda tjänsten bitaddress.org för att skapa offline-lagring av bitcoin. Efter detta steg så ska man köpa bitcoin från en börs. För större summor så skulle jag öppna ett konto på Bitstamp bitstamp.net

LÄS ÄVEN: Snabbguide: Så köper du bitcoin

Hur förvarar man bäst sina bitcoins?

Alexander Bottema: ”Jag skulle använda bitaddress.org eller en hårdvarudosa (Trezor eller Ledger). Den mest riskabla plånboken är sådana där du personligen inte har kontroll över dina egna nycklar”

Christoffer De Geer: ”Hur du lagrar bitcoin skiljer sig beroende på hur mycket du vill lagra. Precis som det skiljer sig på hur du förvarar din dagskassa i plånboken jämfört med dina besparingar. Ska du lagra litegrann, kanske lika mycket som du har i din plånbok, så skulle jag rekommendera en app på telefonen eller en plånbok på internet”

Ludvig Öberg: ”För alla belopp över 10 000 SEK så skulle jag rekommendera en hårdvaruplånbok, man kan tänka på det som en bankdosa fast mindre. Enheten håller dina bitcoins säkra även om din dator blir hackad. Det finns två märken som jag personligen rekommenderar och det är Trezor och Ledger. Det sämsta sättet att säkra bitcoins är att hålla dem på börser och "moln" plånböcker som Coinbase eller Bitfinex. Eftersom användarna har extrema mängder bitcoins på dessa plattformar ökar risken för intrång och stöld. Denna risk borde minimeras genom att endast hålla bitcoins på börser när du ska handla och sedan ta ut dem till den egen plånbok när du är klar”

wysiwyg_image

Vilken är den främsta risken som ni ser i nuläget?

Ludvig Öberg: ”Bitcoin är ett stort socialt och ekonomiskt experiment, vi vet ännu inte om det kommer att fungera. Det finns många saker som skulle kunna förstöra för Bitcoin, allt från förbjudet av Bitcoin till tekniska fel. För varje år som går blir dock dess hot mindre och nya tekniska möjligheter och innovationer kommer fram. På lång sikt ser jag positivt på Bitcoins framtid men man ska vara medveten att det finns stora risker”

Alexander Bottema: ”Den största risken är vilseledande information om bitcoin som sprids i media. Det är väldigt många som uttalar sig om "blockkedjetekniken" och "bitcoin" som inte har någon teknisk kunskap ämnet. Det brutala uppvaknandet kommer när man inser att "blockkedjetekniken" i sig inte fungerar för någonting annat än just kryptovalutan självt. Och eftersom det bara behövs en kryptovaluta (bitcoin) så är därmed blockkedjetekniken och bitcoin oskiljaktiga”

Christoffer De Geer: ”Att för mycket människor som inte förstår poängen med bitcoin får inflytande. Den primära styrkan med bitcoins nätverk är decentralisering. Förstår man inte detta så ska man inte ha en talan i bitcoins utveckling enligt min mening”

wysiwyg_image

Om ni får gissa, vad står bitcoin i den 31 december 2018?

Alexander Bottema: ”Minst 100,000 USD per bitcoin”

Christoffer De Geer: ”Bitcoin har ökat i värde med i genomsnitt 6 USD per dag sedan lanseringen 2009. Om ett år så borde alltså bitcoin stå i omkring 19200 USD/bitcoin om trenden kvarstår”

Ludvig Öberg: ”Om jag skulle gissa så skulle jag gissa på väldigt högt eller lägre än idag, just nu skulle jag säga att Bitcoin priset står lägre än idag är mer sannolikt. Ska jag säga ett nummer så får det bli 5000 USD”

Christoffer Ahnemark

 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.